U mirnom selu Vinarce, poslednjih dana uzbudile su se strasti zbog mesnog samodoprinosa koji je uveden pre tri godine, ali su mu efekti više nego skromni. Savet Mesne zajednice, posredstvom Javnog pravobranilaštva u Leskovcu, utužio je 397 porodica od 840 domaćinstava koliko ih je dužno da plaća samodoprinos.

U mirnom selu Vinarce, poslednjih dana uzbudile su se strasti zbog mesnog samodoprinosa koji je uveden pre tri godine, ali su mu efekti više nego skromni. Savet Mesne zajednice, posredstvom Javnog pravobranilaštva u Leskovcu, utužio je 397 porodica od 840 domaćinstava koliko ih je dužno da plaća samodoprinos. Uveliko se pripremaju tužbe i za preostala domaćinstva, pa će se tako, po svemu sudeći, na ,,optuženičkoj klupi’’ Opštinskog suda naći gotovo celo selo.
Prema odluci žitelja Vinarca, trebalo je da oni od 2006. godine izdvajaju po 1.200 dinara, odnosno sto dinara mesečno. Ta sredstva su odlukom o samodoprinosu namenjena za uređenje ulica, gradnju kanalizacije i uvođenje uličnog osvetljenja. Za takvu odluku glasalo je 63 odsto Vinarčana, što znači da je samodoprinos postao obavezan za sva domaćinstva.
Bratislav Zdravković, koji se pridružio meštanima u neplaćanju samodoprinosa, kaže da on i njegove komšije nisu zadovoljni radom Mesne zajednice, odnosno aktuelnog rukovodstva i to je ključni razlog što ne žele da izdvajaju pare za uređenje seoskih ulica.
U Vinarcu su u 2006. godini samodoprinos u celosti izmirila samo 24, a polovično 20 domaćinstava, dok je tu obavezu naredne godine delimično izvršilo 76 domaćinstava. Prema zvaničnim podacima MZ Vinarce, samodoprinosom je prikupljeno 237.000 dinara, znatno manje nego što su se ovde nadali, pa ni ambiciozni plan komunalnih aktivnosti nije realizovan.
– Gazimo blato, ulice su neuređene, a prete i zaraze. Znamo da je samodoprinos potreban, ali dok je sadašnje stanje, malo ko će ga i plaćati – kaže Snežana Vesić iz Vinarca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari