U vlaško-romskom naselju Podvrška kraj Kladova na ražnju okretalo se na Đurđevdan oko 150 jaganjaca. Đurđevdan je za Podvrščane, a većina ih živi i radi u zapadnoj Evropi, najradosniji dan u godini.
– Do danas je u Podvrškoj sačuvan prastari običaj da se za Đurđevdan u domaćinstvu za svaku mušku glavu za porodičnu sreću i potomstvo zakolje po jedno jagnje.

U vlaško-romskom naselju Podvrška kraj Kladova na ražnju okretalo se na Đurđevdan oko 150 jaganjaca. Đurđevdan je za Podvrščane, a većina ih živi i radi u zapadnoj Evropi, najradosniji dan u godini.
– Do danas je u Podvrškoj sačuvan prastari običaj da se za Đurđevdan u domaćinstvu za svaku mušku glavu za porodičnu sreću i potomstvo zakolje po jedno jagnje. Ovu tradiciju čuvamo i prenosimo na mlađe – kaže predsednik MZ Podvrška Dragan Marinović.
– Ovaj smo običaj nasledili od naših starih i ne možemo da ga izneverimo, a osim mlade jagnjetine koja se ne kolje i ne jede pre Đurđevdana, na trpezu se iznose još reš pečena prasetina, mlad ovčiji sir, mleko, luk, prepečenica – kaže Dane Marinović koji je za ovaj praznik, u skladu s tradicijom, zaklao dva jagnjeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari