Čelsi ponovo gospodari Premijer ligom. Trostruki strelac Eden Azar izrešetao je mrežu Njukasla, za preticanje do vikenda vodećeg Arsenala, ali teško da bi sjajni Belgijanac slomio krila „svrakama“ da fenomenalni srpski reprezentativac Nemanja Matić nije maherski držao sredinu terena, u maniru jednog od najboljih defanzivnih vezista sveta, kvareći protivničke napade pre nego što bi se razvijali u opasne akcije prema golu Petra Čeha.

– Azar ima sjajnu podršku iza sebe. Odbrambena četvorka je veoma dobra, a ispred njih je maestralni Matić. Nemanja je prava radilica, ali i vrlo koristan u ofanzivi. Jednom rečju, sve što se njegove igre tiče je prvoklasno. Igrao sam nekoliko puta protiv Čelsija, sa Murinjom na klupi, ali ovo je možda Žozeov najbolji tim – trener poraženog tima Alen Pardju samo se pridružio armiji ostrvskih obožavaoca dvadesetpetogodišnjeg momka iz Vrela kraj Uba.

I pre nego što je gazda plavaca Roman Abramovič priznao kardinalnu grešku sportskog menadžmenta svog kluba od pre tri godine, kada je Matić prosleđen Benfiki kao „kusur“ od transfera lisabonskog „orla“ Davida Luiza na Stamford bridž, i za 25 miliona evra ga ove zime vratio u London, bilo je jasno da će Čelsi samo profitirati od drugog Nemanjinog mandata u engleskom prvenstvu, a svaki njegov minut proveden na terenu dokazuje da je Žoze Murinjo u ovom mirnom i beskompromisnom borcu, prefinjene tehnike, dobio možda ključni adut u borbi za titulu u „najfajterskijoj“ evropskoj fudbalskoj ligi.

I pre dolaska doskorašnje zvezde Benfike, polovinom januara, odbrana Čelsija veoma retko je popuštala pred rivalskim golgeterima, zbog čega sa svega 20 kapitulacija prednjači među teško savladivim odbranama, ali je jedan od naših najboljih fudbalera u novijoj istoriji defanzivu plavaca zategao do maksimuma. Jedna lasta nikada ne čini proleće, pa ipak činjenice sugerišu da je upravo srpski as prvi po zaslugama za seriju od tri PRL utakmice i jednog FA Kup meča bez poraza i primljenog pogotka, ne računajući debi protiv Mančester junajteda, kada je za svega sedam minuta demonstrirao neviđenu „silu“ u obe faze igre.

A ono što je uradio u dobijenom derbiju s „gol mašinerijom“ zvanom Mančester siti, samo mu je učvrstilo poziciju u konkurenciji tzv. modernih prototipova zadnjih vezista, velike snage, brzine, izdržljivosti, plejmejkerskog pregleda igre, preciznih pasova i raznovrsnog šuta, sposobnih da neizmenično remete protivnikov fudbal i pletu niti napada svojih timova.

– On je kao pauk. Sve lopte su njegove! Taj način na koji se kreće, kako osvaja prostor, drži loptu, upošljava saigrače… Jednostavno, fantastičan je – nije škrtario s komplimentima trenerski mag Žoze Murinjo, pošto je Čelsi s Matićem, u pretprošlom kolu, prekinuo fantastičan niz „građana“ od 20 pobeda u mečevima kod kuće i još dužu seriju od 57 duela na Etihadu bez datog gola.

Zbog svega navedenog, u selektorskoj eri Siniše Mihajlovića potpuno nerezonski skrajnut, košarkaški visok dugajlija sa sredine terena već ima status nedodirljivog startera u tandemu kvaritelja igre u Čelsijevih prvih 11. David Luiz, Ramireš, Obi Mikel, Santos Ramireš, pa čak i kapiten Džon Teri na smenu se rotiraju na klupi, ali ne i Matić, s kojim Čelsi sve više podseća na ekipu koja je 2012. uzela Ligu šampiona, a sezonu kasnije osvojila Ligu Evrope.

Nemanjin niz

Premijer liga (8.2): Čelsi – Njukasl 3:0

Premijer liga (3.2): Mančester s. – Čelsi 0:1

Premijer liga (29.1): Čelsi – Vest Hem 1:0

FA Kup (26.1): Čelsi – Stouk 1:0

Premijer liga (19.1): Čelsi – Mančester j. 3:1

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari