Projekat gasifikacije opština Braničevskog okruga, na kojoj je predstavljen i dinamički plan uvođenja te savremene vrste energenta u opštine ovoga kraja, prezentiran je u Velikom Gradištu. Inače, ova opština je u septembru prošle godine sa „Srbijagasom“ potpisala Ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji o realizaciji projekta gasifikacije naseljenih mesta opštine Veliko Gradište.


Prezentaciju su održali predstavnici Investicione grupe, Zoran Kukobat i Gradimir Jakovljević ispred strateškog partnera „Gas Invest“ d.o.o. Beograd, Aleksandar Vučić i Marko Babarogić, kao predstavnici „Srbijagasa“ i Slađan Marković ispred opštine Veliko Gradište.

Dragan Milić, predsednik opštine istakao je značaj investicije za privredu Velikog Gradišta koje se opredelilo za intenzivan razvoj turizma i poljoprivrede, naglasivši da u 2016. godini očekuje i rešavanje pitanja „Dunavke“, kao i ekološki i finansijski aspekt projekta gasifikacije.

On je od investicione grupe zatražio odgovore na ključna pitanja koja se tiču dinamike radova na gasovodu, kada će se priključiti prvi korisnici i koja je cena priključka i gasa.

Gradimir Jakovljević predstavio je dosadašnje aktivnosti koje su obuhvatile pripremne radove, odnosno formiranje Investicione grupe, ishodovanje informacije o lokaciji za gasovodne objekte i mišljenje operatera i transportera iz Srbijagasa, izradu studije opravdanosti i ishodovanje energetske dozvole za gasifikaciju. Paralelno sa tim, izvršeno je geodetsko snimanje dela trase gasovoda i završeno idejno rešenje za prvu izabranu distributivnu mrežu u naselju Topolovnik, koja je proširena na naselja Zatonje i Ram, pa se ovih dana od partnerskih opština očekuje i elektronska overa dokumentacije.

Ujedno, započeta je i izrada tehničke dokumentacije za sledeću gasovodnu mrežu. Takođe, predstavljeni su planovi i dinamika radova u naredne tri godine.

Dinamički plan fokusiran je na ključne datume vezane za početak izrade tehničke dokumentacije i ishodovanje dozvola. Očekivana cena gasnog priključka prema metodologiji obračuna Agencije za energetiku Republike Srbije je 112.693,00 dinara sa uračunatim PDV-om, prema trenutno važećem cenovniku JP Srbijagas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari