Cena gušenja autonomije Instituta postala previsoka

Gazela Pudar Draško, predsednica naučnog veća IFDT, o promeni odluke Vlade da umesto radikalskih kadrova, na čelo UO imenuje Ivana Vejvodu

Ostavite komentar


  1. Da, u pravu je mlada Bojanićeva jurišnica i glavna mu saučesnica u svim nedelima koja je činio po Institutu u proteklih desetak godina-još će se ova igra igrati i to mnogo duže nego što oni mogu i da zamisle. Preciznije rečeno, ovo je tek njena prva četvrtina kojom Alek kupuje vreme i pacifikuje situaciju pred predstojeće izbore. A devojčica će u fotelju u kojoj su sedeli Mihailo Marković, Sveta Stojanović, Ljuba Tadić, zasesti samo u svojim pustim snovima. Ali, neka sanja, lep je to i prijatan san, da prijatniji ne može biti.

    1. Iz Vašeg komentara izbijaju samo frustracije. Vodite bitke na nekom stvarnom mestu umesto u internet komentarima, ukoliko uopšte znate i imate gde.

  2. Vidim iz odgovora na prethodni komentar da intervjuisana zna značenje termina „frustracija“, što prijatno iznenađuje s obzirom da je, kako saznah pre dva dana sa sajta tog njenog instituta, stručnjakinja za sociologiju omladine, „sporta i razonode“. Ali kad je svojevremeno keramičar Gašić mogao da bude ministar vojni, što ona ne bi mogla da bude direktorka jednog instituta za filozofiju i društvenu nauku. Dakle, veliki dislajk za komentar potpisan sa „stari znanac“.

    1. Da li ste sigurni da niste malo pomesali tekst intervjua, prvi komentar i moj odgovor na isti i od toga napravili neku samo Vama shvatljivu bajku?
      Dakle, tri puta procitajte i trece oko otvorite, da ne biste bili vise tako zbunjeni.

    2. Razumeo sam, Mila, u potpunosti Vašu ogorčenost i Vaš cinizam – jedno čudo manje ili više neće doista promeniti ništa u ukletoj Vučićevoj Srbiji. U Srbiji u kojoj se „naučna“ radnica, sve pozivajući se na autonomiju svoga rada, hvali time što će zapadne ambasade da je postave na mesto direktora jednog državnog srpskog instituta, onako kako su mu prethodno, prema njenom priznanju, imenovale sva četiri „Vladina“ člana Upravnog odbora i odredile predsednika. Ali, tako je to kad kao narod uđete, milom ili silom, u pogrešan, „SNS voz“- sve stanice su pogrešne, a mašina vas nužno vodi u provaliju. No, nadajmo se da će bar naša deca, ako odluče da se jednoga dana vrate u ovo što nazivamo našom državom, umeti i hteti njome da upravljaju onako kako se upravlja normalnim i suverenim državama. A tada će i ovakve kreature biti njena ružna prošlost koje će se nerado sećati i potomci im, ako ih imaju ili budu imali.

      1. Ako, gospodine Zvonko, osoba koju ste odlično opisali doista bude izabrana za direktora tog instituta, treba dobro upamtiti imena članova njegovog Upravnog odbora koji će to da omoguće: Ivan Vejvoda, Radmila Nakarada, Sreten Vujović, Vlasta Sikimić…

        1. Za Nakaradu sam prošle godine čuo da je na FPN došla sa Instituta za evropske studije u zvanju višeg naučnog saradnika i da je po principu ekvivalencije zvanja na fakultetu mogla da bude birana samo u zvanje vanrednog profesora. Umesto toga ona je odmah po prelasku birana za redovnog profesora, a da bi joj to bilo omogućeno prethodno se te 2001.g., iako zakleta levičarka, snažno približila tadašnjem predsedniku Srbije Koštunici i njegovom desničarskom DSS-u (ušla je čak i u nekakav njegov savet, ili kako se već zvalo to telo). Ko zna čime ju je ovaj režim kupio da uđe u IFDT-ovu mutnu priču i zajedno sa Vejvodom dovede Bojaniću miljenicu mu Pudar Draško na mesto direktora. Ali saznaćemo verovatno i to uskoro (mala je Srbija…).

  3. A sta je sa naucnom kompetetnoscu? Kroz celi ovaj proces Institut se skriva iza velikih svetskih profesora i intelektualaca a onda im je skroz u redu kad im na celo Upravnog odbora postave osobu koja ima samo diplomu osnovnih studija i nikakvu naucnu biografiju (iako vrlo zavidnu NGO biografiju). Isto tako gospodji Pudar je skroz u redu da se ona kandiduje za novog direktora iako je doktorirala pre svega 4 godine i ima vrlo skromnu listu naucnih referenci i nijedan naucni projekat i gledajuci njen cv njena jedina kompetencija je administrativna. Mozda bi ipak bilo bolje da sledece cetiri godine malo vise poradi na tekstovima a onda da se bavi upravljanjem.

  4. Zašto admin ne postavlja komentare koji se odnose na dopisivanje više od 300 imena „potpisnika“ apela Instituta za međunarodnu pomoć? Prikrivanje krivičnih dela je ravno saučestvovanju u njima…

  5. Direktor Instituta mora biti ozbiljan naučnik, a ne kompromitovanap pocetnica-politicka aktivistkinja.

    U Institutu je i dalje sa punom platom zaposlen bivši direktor, koji živi u Hrvatskoj, tamo je zaposlen. Isto je slučaj sa još nekim članovima Instituta.

    Ministarstvo će verovatno posle izbora poslati inspekciju da utvrdi ove činjenice i pokrene odgovarajuće postupke, uključujući i vraćanje nezakonito isplaćenih plata u budžet.

  6. Članovi Upravnog odbora su Ivan Vejvoda, Radmila Nakarada i Sreten Vujovic. Vlasta Sikimic je vec na konstitutivnog sednicu UO podnela ostavku zbog nezakonitosti u radu UO, koji je konstituisanje preko interneta, jer ni predsednik UO, kao ni dugogodišnji bivši direktor i njegov blizak saradnik, ne zivi u Srbiji nego u Nemackoj.

    Na toj konstitutivnoj sednicu UO uzvojen je nezakonito finansijski izvestaj bez potpisa vd direktora Instituta, koji nije bio o tome ni obavesten.

    Dakle, novi UO je vec u nezakonitostima i već je krnj, sa jednom ostavkom.

    Protiv bivšeg direktora se vode 2 sudska postupka za mobing. On je i dalje „daljinski zaposlen“ i prima iz budžeta dzeparac od ukupno oko 200 000 dinara mesečno iz budžeta dok živi i radi u Hrvatskoj, čiji je državljanin, tamo ima porodicu, stan, i jos jedno mesto direktora, na kome stvarno i ide na posao.

    Eto, to su činjenice.

    1. Čestitke gospođi Sikimić na časnom potezu! Stari komunistički kadrovi Vujović i Nakarada su, uprkos svemu pobrojanom u ovom komentaru, ostali u Odboru, e da bi drugaru Vejvodi pomogli u obavljanju zadatka zbog kojeg je i doveden tu. Ali, kako stvari stoje, neće to ići baš lako. Ne odlučuje se ni u američkoj i nemačkoj ambasadi baš o svemu što se dešava u porobljenoj Srbijici, kako pogrešno tvrdi jedan od prethodnih komentatora.

  7. Pa ovo je žena koja je u decembru otpustila onog mladog istraživača ilegalno…

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Jelisaveta Seka Sablić, glumica

Čitam Danas jer se ne bavi tabloidnim lažima.