U Srbiji će tokom naredne godine početi izgradnja 1.700 stanova za građane sa srednjim i nižim primanjima, a projektom je obuhvaćeno 12 gradova i opština a cena kvadrata bi bila od 600 do 700 evra. U Vladi Srbije oni su potpisali preliminarne sporazume sa Ministarstvom zaštite životne sredine i prostornog planiranja o učešću u projektu „Obezbeđenje stambenih rešenja za stanovništvo sa niskim i srednjim primanjima“ koji se realizuje uz finansijsku podršku Banke Saveta Evrope.


I Pirot se našao u grupi od 12 gradova koji je sa Ministarstvom životne sredine i prostornog planiranja potpisao preliminarni sporazum o realizaciji ovog projekta. Načelnik Odeljenja za građevinarstvo, stambeno-komunalnu delatnost i inspekcije u SO Pirot Zoran Krstić kaže da će se u Pirotu graditi 65 stanova na lokaciji pored kasarne u naselju „Tanasko Rajić“.

– Opština obezbeđuje lokaciju, celokupnu komunalnu infrastrukturu i projektnu dokumentaciju. U izgradnji ovih stanova učešće opštine je oko 33 odsto. Naša opština će biti u obavezi da formira stambenu agenciju koja će biti zadužena za izgradnju ovih stanova, a ona će sklapati i ugovore sa kupcima tih stanova. Jedan deo stanova će biti u javnoj svojini i davaće se u zakup, a drugi će se prodavati. Od 65 stanova koje će se ovde graditi, 40 će biti za prodaju. Cena, s obzirom na učešće opštine i povoljan kredit, biće takođe povoljna i treba da bude manja od tržišne cene stanova u Pirotu. Cena po metru kvadratnom ovih stanova zasad se ne zna, ali će svakako biti manja od tržišne cene u novogradnji. Napominjem da će to biti kvalitetni stanovi. Do 1. marta iduće godine u obavezi smo da formiramo stambenu agenciju. Ranije smo anketirali građane i zainteresovanih ima, ali će se svakako utvrditi kriterijumi za njihovu kupovinu. To ćemo znati tek kad formiramo stambenu agenciju – kaže Krstić.

Izgradnja stanova koji će moći da se kupe pod uslovima povoljnijim od tržišnih predviđena je u Zaječaru, Zrenjaninu, Kikindi, Kragujevcu, Kraljevu, Kruševcu, Nišu, Pančevu, Pirotu, Smederevu, Užicu i Čačku. Savet Evrope za izgradnju socijalnih stanova obezbedio je 32 miliona evra, dok će uz učešće lokalnih samouprava ukupna vrednost projekta biti 50 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari