Cene mesa i pečenja pred prvomajski uranak u većim gradovima Srbije 1Foto: Pixabay/HaiRobe

Većina građana Srbije tradicionalne prvomajske uranke provodi na poznatim izletištima i uz bogatu trpezu. Dominira naravno roštilj, jagnjetina i prasetina, pa su naši novinari proveravali kakve su cene mesa uoči 1. maja u 11 gradova Srbije.

Šabac: Pred prvomajske praznike, u šabačkim mesarama povećana je tražnja za roštiljskim mesom, a građani najviše kupuju ćevape, pljeskavice i kobasice. Kada je reč o količinima, trgovci kažu da se u proseku nabavlja po dva, tri kilograma mesa, mada ima i onih koji kupuju veće količine.

Cena ćevapa kreće se od 800 – 850 dinara po kilogramu, ćevapi rolovani su 820, pljeskavice 800 dinara, gurmanska pljeskvica je 820 dinara, roštiljska dimljena kobasica 660 dinara, koliko košta i svinski vrat bez koske, svinjsko meso bez koske je 690 dinara, krmenadla je 670, ražnjići 690, a rebra su 590 dinara.

Što se pilećeg mesa tiče, batak bez koske košta 575 dinara, dok je file 695 dinara.

Cena jagnjećeg mesa različita je od mesare do mesare i kreće se od 820 do 900 dinara po kilogramu.

Majdanpek: Za prvomajsko roštiljanje, bilo u prirodi ili kućnoj varijanti potrebno je nabaviti materijal. U prodavnicama u majdanpečkoj opštini neoblikovano roštiljsko meso prodaje se po ceni od 280 dinara za pakovanje od pola kilograma do 490 za kilogram, dok ćevapi spremni da se „bace na roštilj“ koštaju 570 dinara po kilogramu.

Kilogram sveže prasetine ima cenu od 650 dinara, a ispečene 1.300 dinara, a „žive vage“ 400 – 450 dinara,  dok kilogram jagnjetine košta 900 dinara.

Cene prasetine, jagnjetine, kao i roštiljskog mesa, variraju od prodavnice do prodavnice, ali dosta je jeftinije ako se kupuje na selu, ili od odgajivača.

Cene mesa i pečenja pred prvomajski uranak u većim gradovima Srbije 2
Foto: Pixabay

Zaječar: Ako neko želi da kupi prase ili jagnje, u selu ili od odgajivača, cena po kilogramu žive mere kreće se od 300 do 350 za prasetinu, i od 350 do 400 dinara za kilogram jagnjetine.

Cena prasetine u kasapnicama kreće se od 599 do 700 dinara, i može se kupiti najmanje četvrtina, polovina ili celo prase.

Što se jagnjetine tiče, ona je nešto skuplja. Takođe moguće je kupiti četvrtinu, polovinu ili celo jagnje, a kilogram košta od 850 do čak 919 dinara za kilogram.

Cena roštiljskog mesa u svim kasapnicama je 450 dinara za kilogram.

Užice: I pred ovaj praznik, povećana je prodaja mesa i mesnih prerađevina u užičkim mesarama i pečenjarama.

Mešano roštiljsko meso može se pazariti po ceni od oko 800 dinara po kilogramu, dok ćevapi koštaju od 690 do 720 na većini prodajnih mesta. Cena roštiljske kobasice je oko 650 dinara. Ovo su, ujedno, proizvodi koji se najčešće kupuju ovih dana.

Cena kilograma pilećih bataka je oko 750 dinara, dimljeni bataci su 800, a marinirano belo pileće meso košta oko 800 dinara.

Cena prasećeg pečenja kreće se od 1.600 do 1.700 dinara, dok jagnjeće skoro svuda košta oko 2.000 dinara.

„U ovoj zemlji je sve naopako“, kaže jedan kupac, objašnjavajući da je cena kilograma „žive vage“ jagnjetine od 330 do 340 dinara, dok je prasetina u ovom slučaju skuplja i košta od 380 do 400 dinara.

U nekoliko mesara i pečenjara za Danas kažu da novi skok cena mesa za njih ne bi bio iznenađenje.

Vranje: U Vranju se kilogram sveže prasetine u hiper marketima prodaje po ceni od 430 do 460 dinara za kilogram.U privatnim mesarama cena ide i do 500 dinara za kilogram prasećeg mesa.

Jagnjeće meso koje predstavlja određenu prvomajsku ekskluzivu može se nabaviti po ceni od 600 do 750 dinara za kilogram, u zavisnosti od veličine i kilaže.

Neoblikovano roštilj meso u svežem stanju košta 500 dinara, a oblikovani ćevapi, uštipci i pljeskavice od 540 do 598 dinara za kilogram.

Uprkos višim cenama za oko trideset procenata prodavci u Vranju kažu da „prodaja ne opafa pogotovu za roštiljsko meso“, ali i kobasice sveže (350 do 400 dinara) i dimljene od 490 dinara za kilogram.

Cene mesa i pečenja pred prvomajski uranak u većim gradovima Srbije 3
Foto: Pixabay/RitaE

Subotica: U jednoj subotičkoj mesari kažu da je pred prvomajske praznike porasla prodaja roštiljskog mesa. Za kilogram gotovih ćevapa, pljeskavica i ražnjića potrebno je izdvojiti 770 dinara, za roštiljsku kobasicu 690 dinara, dok kilogram sveže slanine košta 455 dinara.

“Najviže se traži sveža slanina i to je najbolje za roštilj. Zatim ćevapi, pljeskavice i ražnjići. Koliko god da napravim, sve prodam”, kaže subotički mesar.

Kada je u pitanju prasetina i jagnjetina, to već slabije ide, dodaje naš sagovornik, a razlog je što su cene veće.

“Kilogram prasetine košta 695 dinara, a jagnjetine 990 dinara i kad kupite četvrtinu, znači oko tri ili tri i po kile, to je već oko 3.500 dinara. Samo to, a kad se ispeče, pola nestane. Ako se skupe tri-četiri porodice, onda je jagnje na ražnju ili prase na ražnju atraktivno, ali na jednu ili dve porodice nije”, dodaje mesar.

On kaže da je za Suboticu mnogo više uobičajeno da se uz roštilj, za prvomajske praznike kuva kotlić, pa nije retkost da na trpezi budu goveđi gulaš, ovčiji paprikaš, svinjski papci ili škembići.

Niš: Jagnjetine nema u mesarama

Cene roštilj mesa u niški mesarama se kreću od 449 do 680 dinara za kilogram.

Najjfetinije je neoblikovano roštilj meso koje se u može kupiti i za 449 dinaa, ali u pojedinim prodavnicama mesa dostiže cenu od 650 dinara.

Ćevapi i pljeskavice se prodaju od 549 do 680 dinara.

Prasetina je najjeftinija u velikim prodajnim lancima, koji je prodaju uglavnom po ceni od 499 dinara po kilogramu. U niškim manjim mesarama kilogram prasetine je od 530 do 599 dinara.

Jagnjetina se ne može kupiti ni u jednoj mesari u Nišu.

Jagodina: U Jagodini kilogram ćevapa košta oko 600, a junećih oko 900 dinara. Kada govorimo o oblikovanom mesu za roštilj, cena pljeskavice varira od 550 do 900 dinara po kilogramu.

Roštiljska kobasica je 600, a svinjski ražnjići su oko 700 dinra. Za rolovane ražnjiće treba izdvojiti 900 dinara, dok bela vešalica košta oko 700.

Pileća krilca koštaju oko 400, a crevca 1000 dinara. Belo meso, batak i džigerica imaju istu cenu i ona iznosi 700 dinara.

Što se pečenja tiče, cene varijaju. Prasetina ce može naći za 1500, pa do 1700 din. Jagnjeće pečenje kreće se od 2.000 do 2.300 dinara.

Novi Pazar: Kako 1. maj pada u vreme Ramazana, interesovanje Novopazaraca, većinom muslimana, za izletima i roštiljanjem je manja nego prethodnih godina.

Ipak, ima onih koji ovih dana obilaze mesare i trgovinske lance kupujući i raspitujući se za cene mesa koje je, uglavnom, ovih dana na akciji.

Kilogram, čuvenih novopazarskih, telećih, ćevapa je oko 700 dinara, toliko su i pljeskavice.

Cene kobasica, u zavisnosti od kvaliteta mesa, kreću se od 200 do 800 dinara.

Kada je reč o svinjskom mesu, ćevapi su 500 dinara i skuplji, kobasice od 300 do 750 dinara.

Kilogram svinjskog buta, pogodnog za šnicle, je oko 700 dinara.

Kragujevac: Cene roštiljskih ćevapa za poneti i roštiljanje kod kuće i na izletu kreću se, u zavisnosti od toga da li se kupuju u velikim trgovačkim lancima i hipermarketima (gde postoje velike praznične akcije) ili običnim mesarama, kasapnicama i roštiljdžinicama, od 400 do 689 dinara za kiogram. Pleskavice su uglavnom iste cene kao i ćevapi, ili vrlo malo, zanemarljivo jeftinije od ćevapa.

Krmenadle za roštilj koštaju od 519 do 600 dinara po kilogramu, a bez kostiju oko 800 dinara. Gotovo svuda je i ista i cena svinjskog buta koji se u kragujevačkim kasapnicama prodaje od 550 do 555 dinara za kilo. Cena svinjskih plećki se kreće u rasponu od 610 do 675 dinara a svinjskog vrata od 540 do 625 dinara za kilogram.

Kilogram već pečene svinjska plećka staje 949, kolenice 549 a butkice 590 dinara. U kragujevačkim mesarama svinjski i pileći ražnjići, živi ili spremljeni su 940 dinara kilogram.

Cene mesa i pečenja pred prvomajski uranak u većim gradovima Srbije 4
Foto: Pixabay/Lessaek1

Cena pilećeg belog mesa za roštilj se ovih dana u Kraujevcu kreće u rasponu od 479 do 660 dinara po kilogramu, a roštiljska krilca su svuda oko 265 dinara. Već pečeno, celo pile košta 599, kilogram pečenih bataka 659 a krilaca 559 dinara.

Juneći i teleći but nisu toliko popularni za prvomajska roštiljanja a, inače, nihova cena je prvog 1.199 a drugog 1.599 dinara za kilogram. Ali, zato su izuzetno popularne roštiljske kobasice, koje u zavisnosti od vrste i kvaliteta mogu da se pazare u rasponu od 233 do 550 dinara kilo. Prosečna cena je 373 dinara.

U različitim pečenjarama na teritoriji Kragujevca cene prasetine, za kilogram, se kreću od 1.600 do 1.800 dinara a jagnjetine između 2.200 do 2.300 dinara. Ako se mušterija opredeli da kupi celo jagnje ili prase onda njegova cena po kilogramu iznosi isto i za prasetinu i jagnjetinu od 350 do 390 dinara po kilogramu ali zato usluga obrade pečenke u vidu klanja, sređivanja i pečinja staje od 2.500 do 4.000 dinara.

U mesarnicama i roštiljčinicama u Kragujevca je potpuno ista cena da li se meso kupuje sveže ili pečeno, jer je usluga pečenja besplatna.

Pred ovaj 1. maj u kragujevačkim mesarama i kasapnicama nema neke naročito povećane potražnje za mesom.

– Sve je uobičajeno, nema nekog povećanog prometa. Možda u subotu, 30. aprila, baš pred sam 1. maj ali za sada ne, kaže mesar u kragujevačkom „Pepitu” sa duhovitom opaskom da „još nisu bile penzije”.

Povećanja narudžbina nema ni u jednoj od najpoznatijih roštildžinica u gradu „Žar – Mance” ili najvećoj i najčuvenijoj pečenjari u Kragujevcu „Biblioteci” kod Milutina.

Novi Sad: Uoči prvomajskih praznika, promet u novosadskim mesarama je nešto veći u odnosu na uobičajene dane, i uprkos poskupljenjima mesa, koja su, kako su nam rekli u pojedinim slučajevima drastična.

Najtraženiji artikal je, očekivano, roštilj meso, koje po kilogramu košta oko 790 dinara, oblikovano ili neoblikovano. Međutim, pre svega mesec i po dana, ćevape i pljeskavice mogli ste kupiti za  nešto manje od 700 dinara, što je razilka od gotovo 100 dinara. Roštilj kobasice mogu se naći po ceni oko 690 dinara.

Cena jagnjetine ostala je ista kao i pre mesec i po dana, i kreće se oko 1000 dinara po kilogramu. Poredeći sa cenom koja je zabeležena sredinom marta, prasetina je skuplja za oko 170 dinara, odnosno, sa 530, skočila je na čak 700 dinara za kilogram.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari