Zbog pomeranja zimskog raspusta, epidemije novog gripa, kao i izostanka rekreativne nastave, poseta Zlatiboru tokom januara bila je manja nego prošle godine u isto vreme.

Na toj planini, gde je visina snega oko 30 centimetara, trenutno boravi oko 3.500 gostiju, a hotelijeri i vlasnici privatnog smeštaja snizili su cene za 10 do 30 odsto. Primera radi, polupansion u hotelskoj dvokrevetnoj sobi košta oko 2.000 dinara, a privatni apartman moguće je zakupiti već od 20 evra dnevno.

– Nakon obilnijih snežnih padavina broj gostiju vikendima se značajno povećava. Ski centar Tornik radi punim kapacitetom što znači da su sve tri staze pripremljene i da rade svi ski liftovi. Ima dovoljno snega na stazama, tako da Ski centar Tornik svakodnevno posećuje nekoliko stotina skijaša, a vikendima ih je mnogo više – kaže Darko Đurić, savetnik u Turističkoj organizaciji Zlatibor.

Dnevni ski pas košta 1.200 dinara za odrasle, odnosno 850 dinara za decu, panoramsko razgledanje šestosedom 300, a karta za vožnju snežnim toboganom 150 dinara. Turistička organizacija svakodnevno organizuje prevoz za skijaše sa Zlatibora do Ski centra, a povratna karta košta 200 dinara.

Za rekreativce i one koji tek žele da se oprobaju u skijanju, tu je Obudojevica sa uređenim stazama i nekoliko manjih ski liftova. Prvi put ove godine postavljen je top za veštački sneg, a obećanje je da će ih naredne sezone biti još nekoliko. Dnevni ski pas na tom skijalištu košta od 600 do 1.200 dinara, iznajmljivanje skijaške opreme od 400 do 900 dinara, sanki od 200 do 300, dok čas škole skijanja treba platiti od 400 do 800 dinara. Za polučasovno iznajmljivanje motornih sanki treba izdvojiti 2.400, odnosno 4.000 dinara za ceo sat. Dva časa klizanja na klizalištu u centru koštaju 400 dinara.

Pored sportskih aktivnosti, gosti mogu da posete Muzej Staro selo u Sirogojnu, Stopića pećinu, otkriju lepote Mokre gore i za 500 dinara uživaju u vožnji Šarganskom osmicom ili da posete Drvengrad, za šta treba da plate 180 dinara.

Pored toga, od 25. do 28. februara na Zlatiboru će biti organizovan Sabor lovaca i hajka na vuka, pa se očekuje dolazak oko 1.000 lovaca iz zemlje i inostranstva.

Na Tari 180 gostiju

I na Tari je ove zime manje turista, tako da u hotelu „Omorika“ i depadansu „Javor“, koji raspolažu sa 400 kreveta, trenutno boravi 180 gostiju. Cene smeštaja u hotelu, čiji je jedan deo renoviran, takođe su snižene i polupansion u dvokrevetnoj sobi košta 1.700 dinara. Proradila je i nova ski staza od 250 metara, a gosti mogu da koriste zatvoreni bazen, saunu, teretanu, salon zabavnih igara…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari