Komunalno preduzeće Vodovod i kanalizacija u Novom Pazaru od svojih korisnika potražuje 146,502.000 dinara. Prema rečima Nadire Krlić, finansijskog rukovodioca u ovom preduzeću, mnogo je onih koji obaveze ne izmiruju godinama. Ne pomažu ni pretnje da će veliki dužnici biti isključeni s vodovodne mreže, ni sudska utuženja.

Komunalno preduzeće Vodovod i kanalizacija u Novom Pazaru od svojih korisnika potražuje 146,502.000 dinara. Prema rečima Nadire Krlić, finansijskog rukovodioca u ovom preduzeću, mnogo je onih koji obaveze ne izmiruju godinama. Ne pomažu ni pretnje da će veliki dužnici biti isključeni s vodovodne mreže, ni sudska utuženja. Skoro polovinu duguju domaćinstva. Njihov dug je nešto viši od od 69.820.000 dinara. Vlasnici kuća duguju 56.694.000 dinara i još 13.128.000 duguju vlasnici stanova.
– Od privrede potražujemo 30.165.000 dinara i najveći su nam dužnici preduzeća koja se nalaze u procesu privatizacije. Oni su i veliki potrošači i veliki dužnici, kao što je Tekstilni kombinat Raška gde imamo problema s dotrajalom vodovodnom mrežom i velikim gubicima vode – ističe Krlićeva. Među velike dužnike ubrajaju se samostalne trgovinske i ugostiteljske radnje. Njihova dugovanja dostigla su 18 miliona dinara i desetak najvećih dužnika je utuženo.
Među neurednim platišama su i vlasnici kamenjara i kanala za pranje vozila. U Novom Pazaru radi 27 kamenjara (pogona za obradu gotovih proizvoda od džinsa) čiji je dug milion i 400 hiljada dinara. Evidentirano je 65 kanala za pranje automobila i od njih se potražuje 640 hiljada dinara. Finansijski rukovodilac naglašava da je broj ovih objekata znatno veći jer se nelegalno priključuju na kućnu vodovodnu kanalizaciju. Kad ih Komunalna inspekcija otkrije, samo privremeno prekidaju rad i onda nastavljaju po starom. Ostalo su dugovanja neprivrednih delatnosti.
Cenovnik nije menjan dve godine. Građani plaćaju 16,85 dinara po kubnom metru, škole, zdravstvene i humanitarne organizacije – 27,99 i privreda 55,99 dinara po kubiku. Sadašnja dugovanja skoro su u visini prošlogodišnjih investiranja u izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže. U te poslove uloženo je oko 150 miliona dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari