Riba je najznačajnija namirnica za uskršnji post i ovu nedelju pre najradosnijeg hrišćanskog praznika ribarnice, pijace i supermarketi nude obilje svežih i smrznutih proizvoda.
U mnogim gradovima nudi se i uslužno pečenje ribe, tako da je domaćicama umnogome olakšan posao oko pripreme posne trpeze.
VRANJE: Oslić do 490, som do 700, a brancin i orada 1.200 dinara za kilogram
U lokalnoj ribarnici cena kilograma oslića varira od 400 do 480 dinara.
Skuša je 350 dinara, zamrznuta i očišćena pastrmka 700 dinara, filet soma 650 dinara, smuđ 900 dinara, a škarpina 760 dinara.
Najskuplja riba u ovoj ribarnici je losos, čija je cena 1.050 dinara za kilogram, kao i brancin i orada koje staju 1.200 dinara.
U jednom od najprometnijih prehrambenih prodavnica oslić košta između 354 i 488 dinara po kilogramu, skuša 314 dinara, filet belog soma se može kupiti za 698, a filet crvenog soma za 628 dinara.
Kilogram pakovane skuša staje 378, a pakovan filet oslića 784 dinara.
Cena ribljih štapića je 562 dinara za kilogram.
NIŠ: Zamrznuta riba 1.111 dinara
Kilogram zamrznute ribe u prodavnicama “Lovo prometa” su 1.111 dinara. Ova niška trgovina za prodaju ribe po toj ceni prodaje i škarpinu, smuđ, oslić hek i skušu.
I za kilogram oćišćene smrznute pastrmke treba izdvojiti 1.111 dinara, kao i za hobotnicu, lignje, meso gambora i filete pangasiusa.
U ovoj trgovini važi ista cena i za panirane riblje pljeskavice i štapiće.
SUBOTICA: Za kilogram soma, smuđa i kečige 1.000 dinara.
Cene ribe na pijaci u Subotici se kreću od 600 dinara za kilogram šaran, a, som, smuđ i kečiga koštaju 1.000 dinara.
Štuka je 460 dinara, terpan 400, bela riba I klasa 250 a II klasa 200 dinara.
Karas I klasa staje 180, II klasa 150, tolstolobik 320, amur 420, oslić 430 a filet oslića 600 dinara za kilogram.
Skuša koštaju 380, girice 180 dinara, dok se za krokete mora izdvojiti 330 dinara.
ZAJEČAR: Bakalar 1.223 dinara za kilogram
U Zaječaru kilogram skuše košta 400 dinara.oslic fileti 320 dinara, dok je obican oslic 370-400 dinara.
Za losos dimljeni plaća se 740 a losos obican staje 600 dinara.
Kilogram smuđa 560, pastrmkae600, soma 570, bakalar 1.223 dinara za kilogram.
ZRENJANIN: Ribe u ribarnicama i ima i nema.
Riba koju Zrenjaninc tradicionalno najviše traže a to je šaran, postala je deficitarna namirnica. Ribnjak Ečka prošle godine promenio je vlasnika, riba je zimus izlovljena, radnici otpušteni a prodavnica na samom ribnjaku zatvorena.
To što šarana iz Ečke više nema, odrazilo se i na snabdevenost zrenjaninskih ribarnica ovom omiljenom slatkovodnom ribom. U nekoliko ribarnica šarana uopšte nema a u jednoj, kažu, dobijaju manje količine ali su unapred rezervisane. Šarana će, kažu dobijati do Velikog petka, ali ne znaju ni koliko ni kada. Cena kilograma je 600 dinara.
Kad nema šarana, može da posluži i som. Cena mu je, gde ga ima, 850 dinara kilogram.
Šarana ima ali već isprženog u uslužnim pečenjarama a cena mu je 1650 dinara za kilogram.
Morska riba se kupuje uglavnom u marketima na akcijama, kojih, za razliku od prethodnih godina, nema previše.
Riba je prosečnom Zrenjanincu uvek bila skupa a sada je gotovo nedostižna. Zato će mnogi u petak postiti uz riblje štapiće ili konzervu tune.
NOVI SAD: Očišćen smuđ od 1000 do 1200 dinara za kilogram
S obzirom da je Uskršnji post najstroži, za Veliki petak se posti na vodi. Međutim, veliki broj vernika se tog dana, kao i prethodnih šest nedelja, u ishrani opredeljuju za ribu, kao jednu od glavnih namirnica u tom periodu. Koliko je riba dostupna Novosađanima?
Za file oslića, u Novom Sadu moraćete da izdvojite od 440 dinara, odnosno do 900 dinara ukoliko kupujete pečenu ribu. Cena očišćene sirove pastrmke kreće se od 500 dinara, do 800 dinara za kilogram pečene.
Za istu količinu očišćenog šarana mora izdvojiti oko 800 dinara. Kila šnicle šarana kreće se od 600 dinara, a spremnog za serviranje do 1250 dinara. Očišćen smuđ možete kupiti po cenama koje se kreću oko 900 dinara, odnosno do 1200 ukoliko kupujete gotovu ribu. Šnicla soma, kilogram, izađe oko 850 dinara, do 1700 dinara ukoliko želite da ih ispeku umesto vas.
Na Ribljoj pijaci, file oslića ili očišćena pastrmka košta u rasponu od 570, odnosno 800 dinara ukoliko planirate da ga sa pijace iznesete direktno na trpezarijski sto, a kilogram šnicle šarana na toj novosadskoj pijaci možete kupiti po ceni od 710 dinara za živog, odnosno 1220 dinara za pečenog.
Očišćen smuđ, na ribljaku košta od 1000 do 1200 dinara za kilogram, a šnicle soma po cenama od 950 do čak 1600 dinara, ukoliko ne želite da ga pripremate u svojoj kuhinji.
Kragujevac: Nestašicu svežeg šarana izazvala prošlogodišnja slaba cena
Poslednjih dana u kragujevačkim ribarnicama se ne može naći srećeni šaran. Prodavci ističu da šarana nema na tržištu i da će sigurno poskupeti. Dog ga je bilo prodavao se po 580 dinara za kilogram a u jedinoj ribarnici u gradu u kojoj smo ga pronašli košta 700 dinara.
Mega marketi poput „Roda”, „IDEE” i „DIS-a” prodaju živog šaran za 499.90 dinara.
U velikim trgovinskim lanicma oslić se prodaje po približno istoj ceni oko 490 ili 500 dinar, somovina se kreće od 500 do 580 dinara za kilogram. Pastrmka košta u rasponu od 580 do 670 dinara a skuša je približno svuda 390 ili 400 dinara po kilu.
Cena zaleđene ribe u „Maksiju” kreće se od fileta soma u pakovanju od 500 grama – 515,55 dinara, oslić u paketu od 800 grama košta 653,59 dinara, fileti lososa 180 grama staju 739.99 dinara a skuša, kilogram 554,99 dinara.
Privatne ribarnice u Kragujevcu prodaju tostolobika za 400 a pastrmku za 550 dinata po kilogramu. Girice za 700, skušu za 900 a različite vrste i sorte oslića u proseku po 400 dinara za kilogram. Kod njih fileti soma koštaju 1.400 dinara po kilu, losos 1.600, škrapina 1.400 a orada 1.700 dinara.
Pastrmka se prodaje za 1.300 dinara, dimljeni šaran za 2.700 dinara, tostolobik svež za 1.000 a dimljeni za 1.900 dinara. Kotleti tostolobika za 800 a lososa za 850 dinara. Kotleti dimljenog šarana su 1.700 a tostolobika 1.300 dinara.
Zaleđeni oslić je takođe oko 400 do 420 dinara, panirani 650, skuša 400 a girice 200 dinara. Zaleđene lignje su 1.800 dinara, škrapina 850, losos 880, fileti somovine 450 a smuć 600 dinara.
U kragujevačkim ribarnicama zaleđeni morski pldovi prodaju se za 970 dinara kilogram, panirana kraba za 700, riblje pljeskavice i štapići za 400, kolutovi lignje za 550 a psatrmka za 600 dinara po kilogramu.
Usluge prženja ribe u ribarnicama u Kragujevcu su 150 dinara, dimljenja 70, sečenja 30 a roštiljanja 150 dinara. Čišćenje ribe je besplatno.
– Najveći problem je nestašica šarana, na koju nije uticao rat u Ukrajini i skok cene nafte. Prošle godine šaran je imao veoma malu otkupnu cenu i zbog toga ove godine nije dovoljno nasađen u uzgajalištima da bi mogao da pokrije sve ptrebe našeg tržišta, razrešava Aleksandar Radojčić, vlasnik ribarnice „Šaranče” misteriju nestanka šarana na našem tržištu.
Po njegovim rečima, šarana ima u Bugraskoj i Hrvatskoj ali su tu komplikacije sa prevozom, uvozom, taksama što ga dodatno poskupljuje.
– U obe zemlje je njegova cena vezana za evro ali Bugari ne žele da prevoze ribu a u Hrvstakoj je za naše uslov preeskup, trdi on, dodajući da na cenu zaleđene ribe jeste uticao rat Rusije i Ukrajine i poskupljenje goriva.
Kako kaže Radojčić, jedva se mogu pronaći mali šarani od kilo do dva i dvesta grama i to ako se neko uopšte odluči da ih proda takve.
Potražnja za ribom jeste nešto sitno povećana zbog predstojećeg Velikog petka ali mnogo veća, što se tiče šarana i tolstolobika za Đurđevdan, jer ove godine 6. maj „pada” posno.
UŽICE: Šarana nema već petnaestak dana
Fileti oslića u užičkim ribarnicama koštaju oko 750 dinara, dok je cena sitnijih komada od 390 do 460 dinara. Fileti soma koštaju oko 660 dinara, a skuše 370 dinara.
Cena za kilogram skuše je od 350 do 400 dinara, šarana 600, a očišćene pastrmke oko 680.
-Što se tiče žive ribe, pastrmke će biti u četvrtak, a šarana nema već petnaestak dana, u celoj Srbiji, kaže jedan prodavac.
Za jedan kilogram fileta lososa potrebno je izdvojiti oko 2.200 dinara, dok orada i brancin koštaju oko 1.000 dinara.
U većim marketima, aktuelna su sniženja cena, pa primera radi, oćišćena pastrmka umesto 700, ponegde košta oko 550 dinara, a očišćen šaran se prodaje po ceni od oko 500 dinara. Sveži kotleti soma na akcijama koštaju oko 500, umesto dosadašnjih 700 dinara.
Ovih dana, gužve u ribarnicama i kraj rafova prodavnica koje ribu prodaju su evidentno veće nego inače.
-Prodaje se više, uvak je tako kada se posti. Inače, imam utisak da naš narod baš i nema naviku da često jede ribu, kaže za Danas prodavac u jednoj od prodavnica većih prodajnih lanaca u Užicu.
ŠABAC: Riba poskupela i do 50 odsto
U šabačkim ribarnicama potražnja je velika, a neke od njih više i nemaju ribe u prodaji. Sve je to uticalo na skok cena, kaže za Danas jedan od vlasnika ribarnice u Šapcu.
„Potražnja je velika zato što je post i uskoro Veliki petak, a pošto nema dovoljno ribe u ponudi, onda je još veća potržnja kod nas koji imamo“, kaže naš sagovornik.
U odnosu na period od pre mesec dana, cena određenih vrsta ribe skočila je i za 50 odsto.
„Iako je najviše poskupeo, šaran se i dalje najviše traži. Posle toga tolstolobik, pastrmka, onda zaleđena morska riba, oslić i skuša“, kaže on.
Kilogram šarana može se pazariti za 700 dinara po kilogramu, som je 900, tolstolobik 400, pastrmka 520 (očišćena 650 dinara), amur 450, smuđ 1.000 dinara.
Bela riba je 220, očišćena 250 dinara.
Što se tiče cena smrznute morske ribe, oslić je 380 dinara, oslić hek beli 530, skuša 390, papalina 250, škrapina720, losos 620 dinara po kilogramu.
MAJDANPEK: Najjeftinija „bela riba“
Decembarske slave i vreme Velikog uskršnjeg posta vreme su kada se u Srbiji više nego inače prodaje riba. Za kupovinu rečne, gajene u ribnjaku, sveže ili smrznute morske presudni faktor bude ponuda i cena. Generalno posmatrano, cene kvalitetnije vrste rečne ribe idu u korak sa cenama mesa, ali se i najviše traže.
U prodavnicama domaćeg trgovinskog lanca u majdanpečkoj opštini ima smrznute ribe, mahom morske. Neke imaju akcijske, neke obične cene. Kilogram papalina staje 300 dinara, oslić bez glave 450, skuša od 300 do 450 dinara, a fileti soma (beli) 670 dinara, dok su kotleti soma skuplji – 680 dinara. Kotleti oslića staju 860, a pakovana pastrmka 1.240 dinara.
Sveža pastrmka može se pazariti na ribnjaku nedaleko od Majdanpeka gde je cena po kilogramu žive mere 700 dinara, a čišćenje po kilogramu košta 50 dinara.
Budući da je Majdanpek podunavska opština kod privrednih ribara se može pazariti sveža dunavska riba. Alasi profesionalci, Dejan Paunović i Dejan Rančić rekli su nam da se cena u zavisnosti od vrste i kvaliteta ribe kreće od 250 do 1.000 dinara po kilogramu.
Najjeftinija je takozvana bela riba čija je trenutna cena 250 dinara, onda po ceni ide deverika – 300 dinara, šaran 450 – 500 dinara, som je 600 dinara, a smuđ je od 800 do 1.000 dinara po kilogramu u zavisnosti od težine. Alasi kažu da se, iako najskuplji, najviše traže smuđ i som, koji se svrstavaju u kvalitetnu ribu.
JAGODINA: File oslića 800 dinara
Velika nedelja pred Uskrs uvek je posna, a ribarnice pred veliki petak imaju povećani obim posla. U jagodinskim ribarnicama najkuplji je file oslića i košta 800 dinara po kilogramu.
Ceo oslić može da se nađe po ceni od 420 dinara. Isto toliko košta i skuša, a šaran 700 dinara.
Cena pastrmke je 650 dinara po kilogramu i navenede cifre važe za svežu ribu, a usluge dimljenja i prženja se dodatno naplaćuju u iznosu od oko 150 dinara.
Van ribarnica, gde je moguće da se nađe spremljena, a ne sveža riba, cene su uglavnom izražene po količini od 100 grama.
Girice na tim mestima koštaju 50 dinara, oslić 90 dinara, skuša 75 dinara, fileti soma 120 dinara, šaran 150, a pastrmka 110 dinara.
NOVI PAZAR: Nema prodaje ribe na pijaci
U Novom Pazaru nema prodaje ribe na pijaci, nema specijalizovanih tezgi ili radnji.
Cene u velikim marketima u Novom Pazaru su iste kao i u drugim gradovima, pa građani uglavnom kupuju ribu koja je na akciji, poput pastrmke čija je cena oko 400 dinara za kilogram, šarana oko 500 kilograma.
U ribarnicama se cena smrznutog oslića kreće od 450 do 600 dinara, a filea preko 700 dinara.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.