Centar za nestalu decu zatražio da država formira javni registar nestalih osoba 1Foto: Pixabay

Centar za nestalu i zlostavljanu decu iz Novog Sada zatražio je danas od nadležnih organa u Srbiji, povodom Međunarodnog dana nestalih osoba, da formiraju zvanični javni registar nestalih osoba.

On su u saopštenju naveli da, osim nezvaničnog registra nestalih osoba na adresi www.nestalisrbija.rs, koji je kreirao Centar za nestalu i zlostavljanu decu, Srbija nema zvanični javni registar.

„Naš cilj je da, po ugledu na većinu evropskih zemalja, Srbija uspostavi zvanični javni registar nestalih osoba, kako bi javnost bila adekvatno informisana o tome koliko ljudi nestaje i ko su ti ljudi, ali i kako bi se omogućilo da građani učestvuju u potrazi za onima koji se vode kao nestali“, piše u saopštenju.

Dodaje se da je, prema zvaničnoj statistici Ministarstva unutrašnjih poslova, u Srbiji tokom prošle godine prijavljen nestanak 1.677 punoletnih osoba, od kojih su pronađene 1.493 osobe, što znači da se 184 osobe još uvek vode kao nestale.

„Nestanci punoletnih osoba često mogu biti namerni, poput nestanka usled zlostavljanja, depresije ili suicidalnosti, i nenamerni, poput nestanaka usled demencije ili šizofrenije. U Srbiji su retki prisilni nestanci u vidu otmice, ali se često dešavaju nestanci povezani sa trgovinom ljudima. Nestali ne smeju biti nevidljivi“, navedeno je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari