Centar za podršku ženama: Od devet ubijenih žena, sedam je iz Vojvodine 1Foto: Pixabay/dianacibotari1991

Nevladina organizacija Centar za podršku ženama je danas saopštila da je od devet žena ubijenih u Srbiji ove godine, sedam iz Vojvodine i pitala „gde je nestala institucionalna odgovornost za femicid“.

U saopštenju povodom 18. maja, Nacionalnog dana sećanja na žene žrtve nasilja, Centar za podršku ženama je naveo da su od 2010. godine do danas članovi porodice ili partneri ubili 350 žena.

„Ipak, nemoguće je utvrditi koliko je tačno žena stradalo u porodičnom nasilju jer ne postoji zvanično javno dostupna evidencije i utvrđen broj žena koje su umrle od posledica dugogodišnjeg trpljenja nasilja“ – kazala je Danica Todorov iz te organizacije.

Centar za podršku ženama je ocenio da je zakonski okvir za zaštitu od porodičnog nasilja dobar, ali u velikom broju postupanja po prijavama za nasilje postoje propusti nadležnih institucija.

„Dodatno, ono što sve nas kao društvo treba duboko da zabrine, jeste veliki broj ubijenih žena koje nisu prijavile nasilje jer nisu imale poverenje da će ih institucije zaštititi“ – piše u saopštenju.

Direktorka Centra Biljana Stepanov je navela da institucije često neblagovremeno postupaju, ne prepoznaju nasilje, da izostaju međuinstitucionalna razmena informacija i mehanizmi za praćenje izrečenih mera zaštite, da je nedovoljno kadrovskih, tehničkih i drugih kapaciteta i znanja u institucijama nadležnim za zaštitu žena od svih oblika rodno zasnovanog nasilja, posebno seksualnog i nasilja u porodici.

„Slučajeve ubistva žena institucije posmatraju kao krivična dela teškog ubistva, dok se već dugo vodi kampanja za uvođenje novog krivičnog dela femicida u Krivičnom zakoniku“ – podsetila je Stepanov.

Pozvala je žene da prijavljuju nasilje na SOS telefon Centra za podršku ženama 0800 101010.

„To je prvi korak u borbi za izlazak iz kruga nasilja. Ali, telefon nije jedino rešenje. Žrtve i svedoci zločina imaju pravo na pomoć i podršku i to je obaveza ne samo države, nego i čitavog društva“ – poručila je Stepanov.

Nacionalni Dan sećanja na žene žrtve nasilja ustanovljen je 2017. godine u znak sećanja na 18. maj 2015. godine, kada je u porodičnom nasilju za 72 sata ubijeno sedam žena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari