U leskovačko selo Brestovac vratila se iz Beograda jedna romska porodica, ali je to samo jedna od deset koje su napustile glavni grad u okviru Programa raseljenja Roma iz divljeg naselja ispod Gazele.


Najviše povratnika je iz sela Turekovca – šest porodica, jedna je iz Kutleša, a dve su sa područja samog grada Leskovca. Direktorka Centra za socijalni rad Snežana Milojković kaže da su, posle dobijenog zaduženja od Ministarstva za rad, proverili materijalni status svih porodica, jer je to bio preduslov da dobiju jednokratnu materijalnu pomoć, te da im je do sada uručeno 1,8 miliona dinara prve pomoći, a neposredno po povratku iz Beogradu jednokratnu pomoć svim porodicama dodelio je, u skladu sa svojim ovlašćenjima, i gradonačelnik Leskovca Slobodan Kocić.

– Narednih meseci pratićemo sve ove porodice i materijalno ćemo im pomoći u skladu sa potrebama i našim mogućnostima – pojašnjava Snežana Milojković, direktorka Centra za socijalni rad u Leskovcu.

Porodica Zaima Kadrića iz Leskovca jedna je od onih koje su se vratile iz Beograda. Sa suprugom, dva sina, ćerkom i dve unuke, živi u skromnoj porodičnoj kući u naselju „Slavko Zlatanović“. Kuću su počeli da grade pre sedam godina, uspeli su da uvedu vodu i kanalizaciju, ali nemaju kupatilo, nije malterisana i, sem u jednoj prostoriji, nemaju struju.

– U Beogradu sam živeo dvanaest godina, jer je tamo bilo više mogućnosti za rad. Stanovali smo u barakama, a sakupljali smo papir i gvožđe. Moglo je da se živi, istina skromno. Priznajem, u Leskovcu ne može toliko da se zaradi kao u Beogradu, pa se bojimo za svoju egzistenciju – kaže Zaim Kadrić.

Kadrić kaže da je u beogradskom naselju bilo mnogo prljavštine, jer su uslovi bili teški, ali su se trudili da održavaju ličnu higijenu.

– Dobili smo skromnu sumu novca, ali nam je potreban materijal da sredimo kuću, a obećali su da ćemo dobiti i drva pre početka zime – kaže Zaim Kadrić, jedan od povratnika iz Beograda.

Skromni uslovi za život

Stručnjaci Centra za socijalni rad u Leskovcu utvrdili su da tri porodice imaju „krov nad glavom“ koji je sklon padu. Ostale porodice stanuju u povoljnim zgradama, ali bez materijalne podrške teško će moći da prežive hladne zimske dane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari