Proslava Božića u pljevaljskoj opštini je protekla svečano. Centralna proslava uz nalaganje Badnjaka održana je na trgu Patrijarha Varnave ispred crkve svete Petke. Molitvom, zdravicama i čitanjem poslanice episkopa mileševskog Filareta, vjernici Srpske pravoslavne crkve su u izuzetno velikom broju proslavili najradosniji hrišćanski praznik.

Ove godine tradicionalno nalaganje badnjaka obavljeno je na trinaest mjesta i to: u naselju Guke, ispred manastira Svete Trojice, na Vladičinoj poljani u mjestu Ranče, na granici Srbije i Crne Gore, pred hramovima u Šulima, Brvenici, Boljanićima, Bukovici, Vrulji, Ilinom brdu, Matarugama, Dubočici i Tari.

Kako je većpostala tradicija i kako dobri običaji nalažu i ovaj put su predstavnici Islamske zajednice posjetili Crkvenu opštinu Pljevlja, kojom prilikom su rukovodstvu Crkvene opštine, sveštenstvu i vjernicima čestitali najradosniji hrišćanski praznik Božić. Ispred Crkvene opštine Pljevlja gostima se zahvalio predsjednik Ratko Lučićkojom prilikom istakao da su ovakve međusobne posjete u Pljevljima postale praksa i da bi mnogi iz najšireg okruženja trebali slijediti put i dobre običaje ove dvije vjerske zajednice. „Neka nas i pravoslavni i muslimanski praznici podsjećaju na božansku ljubav i da proslavljajući ih težimo ka što boljem zbližavanju i međusobnom uvažavanju“, istakao je Lučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari