Meč petog kola Evrolige mogao bi zapravo da bude i maturski ispit za mlade košarkaše Partizana mt:s. Nakon četiri uvodna poraza u petak uveče (20.45) u Pionir dolazi Bamberg, tim koji je na osnovu suvog kvaliteta u ravni sa crno-belima. Doduše, nemački predstavnik je u nešto boljoj poziciji s obzirom na to da su u dosadašnjem delu takmičenja ostvarili jednu pobedu, a pritom su i znatno iskusniji u odnosu na sastav srpskog šampiona.


Već pri prvom skeneru ekipe Bamberga, na osnovu partija koje su pružili pre svega u Evroligi, ali i nemačkom šampionatu, utisak je da će Partizan imati jedinstvenu priliku da dođe do trijumfa ukoliko iskoristi sve slabosti rivalskih centara. Bamberg je neuporedivo opasniji u spoljnoj liniji u kojoj se individualnom tehnikom i igrom jedan na jedan posebno ističe iskusni Tedi Gibson. Jakobsen, Gavel i Nahbar važne su opcije na mestima beka i krila. Slovenački reprezentativac igra kao preporođen od kada je u letnjem prelaznom roku stigao u Bamberg.

– Želeo sam da dođem u ekipu koja se takmiči u Evroligi i u kojoj ću imati dovoljno prostora u igri. Veoma sam zadovoljan ulogom koju imam u Bambergu, kao i čitavim ambijentom u timu – naveo je nedavno odlični Nahbar.

Bamberg je tim koji pruža mnogo bolje partije na domaćem terenu. Čitav grad živi za košarku i igrači imaju neverovatan tretman gde god da se pojave. Bamberg je poprilično promenio ekipu u odnosu na prošlu sezonu, a utisak je da nisu napravili baš najbolje odluke prilikom formiranja centarske linije. Australijanac Ogilvi nije trenutno u sastavu zbog povrede, tako da pod samim košem trener Fleming ima na raspolaganju Zirbesa i Nojmana. Obojica su jednodimenzionalni igrači. Doduše mladi Nojman ume da pogodi sa distance, ali samo u situacijama kada nije pod pritiskom. U suštini, reč je o košarkašima koji van reketa nisu od preterane koristi. Fizički su veoma jaki, ali tehnički nisu baš obučeni. Koriste uglavnom desni pivot i poluhorog, a najopasniji su u igri dva na dva, kada se nakon otvaranja iz blokade spuste u srce reketa.

Partizan bi mogao da iskoristi njihove slabosti, pre svega nedovoljnu brzinu i pokretljivost. Musli, Gagić i Milutinov trebalo bi da ostvare dominaciju pod košem. U tom slučaju Partizan bi bio veoma blizu pobede. Problem je u tome što ni centri crno-belih nisu dovoljno produktivni van reketa, ali su svakako brži, okretniji i tehnički obučeniji od rivalskih petica. Krilni centri Bamberga su dosta pokretljivi i šire igru nemačkog predstavnika, naročito kada Nahbar igra na četvorci. Zato će Gordon i Bertans biti na posebnom iskušenju, pogotovo što nemaju dovoljno iskustva kada je reč o veoma važnim mečevima.

Crno-beli će praktično prvi put u sezoni biti pod pritiskom moranja, jer ukoliko izgube od Bamberga, direktnog rivala za četvrto mesto u grupi, svešće na minimum svoje šanse za plasman u TOP 16 fazu. Duel sa nemačkim predstavnikom i naredni sa Bešiktašom, takođe u Pioniru, definitivno će pozicionirati Partizan u grupi D Evrolige.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari