Cenzolovka: Brojni prekršaji u slučaju RTK 1

Vlasnik Radio-televizije Kragujevac, kruševački biznismen Radoica Milosavljević, prema izjavi ministra privrede Gorana Kneževića, početkom 2017. ostaće bez tog medija, pošto je Ministarstvo utvrdilo da ne ispunjava obaveze iz ugovora, objavila je Cenzolovka, uz napomenu da je osnova za raskid privatizacije bilo mnogo ranije.

Milosavljević je za nešto više od godinu dana prekršio brojne obaveze koje je prema ugovoru imao, zbog čega se očekuje i raskid privatizacije, piše novinarka Cenzolovke Violeta Glišić.

Izdvajajući najznačajnije neregularnosti u proteklih 14 meseci, od kada je RT Kragujevac privatizovana, ona navodi da je na javnom nadmetanju 6. decembra prodata najvrednija imovina te telvizije da bi se namirila potraživanja zaposlenih, koji su zbog neisplaćenih zarada tužili tu medijsku kuću.

Polovinom decembra privatni izvršitelji popisali su i ostalu imovinu, koja će biti prodata na sledećoj licitaciji, napominje taj sajt o slobodi medija.

Time je, kako tvrde u Granskom sindikatu za kulturu i medije Nezavisnost, prekršen član 6 ugovora o kupoprodaji, koji je zabranio otuđivanje imovine ove televizije, makar to bilo i putem prinudnog izvršenja, prenosi Cenzolovka.

Nabrajajući neregularnosti, Cenzolovka je prenela da Milosavljević nije uložio ni dinar u usavršavanje tehnike i proizdovnju medijskih sadržaja, iako je na to bio obavezan ugovorom.

Novi vlasnik je članom osam ugovora bio u obavezi da u prvoj godini poslovanja investira u RT Kragujevac 150.000 evra, ali on do isteka roka – 13. oktobra ove godine – ni dinar nije uložio u usavršavanje tehnike i proizvodnju medijskih sadržaja, piše Cenzolovka i navodi da je novi vlasnik obezbedio samo dve polovne kamere.

Novinari RT Kragujevac su 7. decembra prestali da emituju program, jer zbog prodaje velikog dela imovine televizija više nije mogla normalno da radi, napominje Cenzolovka i podseća da je kontinuitet u proizvodnji medijskih sadržaja bio propisan ugovorom.

Cenzolovka navodi i da Radoica Milosavljević zaposlenima na RT Kragujevac duguje šest plata i da su oni tokom proteklih godinu dana neredovno primali plate, kao i da su stupili u generalni štrajk u martu ove godine.

Takođe, zbog neisplaćenih zarada zaposleni su od polovine novembra sprovodili jednosatni štrajk upozorenja, tokom koga nisu emitovali program, navodi taj sajt.

Cenzolovka piše i da je prema članu 14 ugovora Milosavljević imao pet dana da Agenciji za privatizaciju dostavi 150.000 evra na ime bankarskih garancija za dobro izvršenje posla.

On to nije uradio, već je tražio produženje roka, i to, prema pisanju Centra za vladavinu prava, tek 13. januara, odnosno tri meseca nakon kupovine, napominje Cenzolovka.

Ministarstvo privrede se po ovom pitanju izjasnilo tek u martu, rekavši da je Milosavljević isplatio bankarske garancije, ali javnosti nije predočeno da li ih je isplatio u predviđenom roku, kao ni kada je tražio njegovo produženje, navodi Cenzolovka.

Na ovo pitanje nije odgovorio ni kruševački biznismen, jer je u izjavi za UNS istakao da je garancije sigurno isplatio, ali da se ne seća kada.

Zakon o privatizaciji predviđa da se kupcu mogu ostaviti najviše tri uzastopna naknadna roka za ispunjenje jedne ugovorne obaveze, napominje Cenzolovka.

Kao neregularnost je navedeno i to što je Milosavljević dobio i zgradu u vlasništvo kada je kupio RT Kragujevac, iako je ta zgrada pre privatizacije bila u vlasništu Srbije, a televiziji je data na korišćenje.

Radoica Milosavljević je sa Agencijom za privatizaciju potpisao ugovor o prodaji kapitala, što znači da je postao vlasnik kapitala, ali ne i imovine televizije, objasnila je Cenzolovka.

Lokalna Služba za katastar je kao vlasnika poslovnog prostora od oko 600 kvadrata u centru grada upisala Radio-televiziju Kragujevac, napominje taj sajt o slobodi medija.

Kao neregularnosti se navodi i da je Grad Kragujevac 24. oktobra 2015. Radio-televiziji Kragujevac dodelio 30 miliona dinara van konkursa.

Time je polugodišnji budžet ovog medija uvećan sa 44,5 na 74,5 miliona.

U obrazloženju je stajalo da je novac dat tom javnom preduzeću da bi se omogućilo njegovo nesmetano funkcionisanje do prodaje, budući da je rok za privatizaciju medija produžen do kraja oktobra 2015. godine.

Međutim, u trenutku donošenja takve odluke, televizija je već bila prodata Radoici Milosavljeviću i nije bila javno već privatno preduzeće, napominje Cenzolovka.

Inače, uz obrazloženje da nema para za medije, Grad Kragujevac protekle dve godine nije raspisivao konkurse za sufinansiranje i tako nije izdvojio ni dinar za ostale medije u gradu, ukazala je Cenzolovka. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari