U Makedoniji je sinoć počela predizborna tišina, uoči drugog kruga lokalnih i predsedničkih izbora koji će biti održani u nedelju. U drugom krugu predsedničkih izbora Makedonci će moći da glasaju za Đorđa Ivanova iz VMRO DPMNE i Ljubomira Frčkovskog iz Socijaldemokratrskog saveza.

U prvom krugu Ivanov je osvojio 35 odsto glasova, a Frčkovski 20 odsto. Prema istraživanjima javnog mnjenja, sprovedenim početkom ove nedelje, gotovo polovina makedonskih građana je izjavila da neće glasati u drugom krugu izbora. Zbog toga se strahuje da u drugom krugu neće biti ispunjen cenzus od 40 odsto birača koji su glasali, od ukupnog broja građana s pravom glasa.

U prvom krugu glasalo je 53,44 odsto birača. Prema anketi Instituta za demokratiju, 45,8 odsto građana je reklo da neće glasati, a 15 odsto je izjavilo da još ne zna da li će izaći na izbore.

Uspeh izbora, kako piše skopski Dnevnik, doveden je u pitanje zbog mogućnosti da propisan cenzus, usled neažuriranih biračkih spiskova i nemotivisanog albanskog biračkog tela, ne bude ispunjen. Dnevnik navodi ocene stručnjaka da na biračkom spisku ima 7,2 odsto birača koji žive u inostranstvu i koji neće glasati tako da bi broj onih koji ne bi glasali bio 52 odsto. Stručnjaci ocenjuju da Albanci nisu motivisani za izlazak na izbore budući da u drugom krugu nema albanskog kandidata.

Bojkot Albanaca

Opozicione partije Albanaca pozivaju na bojkot izbora, a dogovor koalicionih partnera u vladi VMRO DPMNE i albanske partije Demokratska unija za integraciju nije dovoljan zato što te dve partije ne predstavljaju celinu glasača Makedonaca i Albanaca, navodi Dnevnik reči stručnjaka. Premijer Nikola Gruevski veruje da će izbori uspeti jer „građani prepoznaju da je za Makedoniju važno da nema zastoja da se ne bi gubio novac“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari