Ceo grad smrdi na pivo: Građani se žalili inspekciji, sumnjaju na fabriku pića 1 foto Bojan Bjelanović

Kruševljani se već danima žale zbog neprijatnog mirisa u vazduhu, ističući da više od nedelju dana ceo grad miriše na pivo. Ovo nije prvi put da se ovako nešto dešava, ali bi inače miris ispario posle jednog ili dva dana. To trenutno nije slučaj, zbog čega su mnogi od njih zabrinuti.

Odbornica Skupštine grada Kruševca Pokreta sloobodnih građana, Ksenija Bradić Veljović, ustupila je Danasu odgovor koji je dobila od inspektorke za zaštitu životne sredine Biljane Stanković.

U njemu se navodi da su 8. aprila i 8. maja ove godine od strane Gradske uprave upućeni zahtevi Ministarstvu zaštite životne sredine za vandredni inspekcijski nadzor za fabrike Župa i ogranak Bin Komerc zbog učestalih obraćanja građana.

Izveštaj o postupanju Republičke inspekcije za zaštitu životne sredine nisu još uvek dostavljeni Gradskoj upravi Kruševca, međutim, od strane Ministarstva su obavešteni da su vandredni inspekcijski nadzori izvršeni 25. aprila i 8. maja, te da je utvrđeno da nema prekoračenja sumpor dioksida, azot-dioksida i ugljen monoksida u vazduhu.

– Neprijatni miris je posledica dorade kalijum-etil-ksantata, tj. prerada praha u pelet zbijanjem u fabrici “BIN KOMERC“ doo. Kako  bi grad bio siguran u vezi zagađenja vazduha koje može da naruši zdravlje ljudi ili životnu sredinu, moraju se obaviti namenska merenja nivoa zagađujućih materija shodno proizvodnim aktivnostima na navedenoj lokaciji. S tim u vezi a  na osnovu člana 16. Zakona o zaštiti vazduha grad Kruševac je  doneo  Odluku o namenskom merenju nivoa zagađujućih materija u vazduhu koja sadrži načini rokove merenja, kao i vrstu zagađujućih materija koje  je potrebno meriti. U  programu kontrole kvaliteta grada Kruševca za 2024-2026.godinu uvrstiće se merenja za specifične parametre za navedenu lokaciju, piše u odgovoru koji nam je prosledila Bradić Veljović.

Bradić Veljović dalje navodi da je ona, kao neko ko nema poverenja u procedure pod ovom vlašću, takođe bez strpljenja za njihovu dugotrajnost i u cilju što ranijeg rešavanja ovog problema, u petak 10.05.2024. pozvala načelnika Republičke inspekcije Velisava Pejatovića.

Kako kaže, Pejatović joj nije dao nikakve relevantne informacije, ali joj je prosledio dva broja zaposlenih u ovom resursu koji imaju ovlašćenja za rešavanje ovog pitanja i koji bi sa sigurnošću mogli da daju povratne informacije. Međutim, povratnih informacija nije bilo.

– Od petka mi se niko ne javlja na te brojeve telefona, niti odgovara na poruke, a od ponedeljka 12. maja  ni načelnik Velisav Pejatović nije dostupan na broju na kome sam prethodno bila ostvarila kontakt. Ova ignoracija relevantnih činioca vlasti i izbegavanje odgovornosti je dobro poznata bahatost  koju i opozicija  i građani već  više od deceniju osećaju na svojoj koži, navodi Bradić Veljović.

Posebno joj je sumnjiv izostanak komunikacije između lokalne vlasti i Republičke inspekcije, kako kaže, liči na ping- pong igru za nas „sa jeftinijim ulaznicama“, na klasičan izostanak političke volje da se stvari isteraju na čistac i da se ne sazna „šta se valja iza brega“.

– Za sad je javnosti poznato da je  direktor  „Bin Komerca“  pre godinu dana bio uhapšen zbog korupcije a svojevremeno je ta firma od strane kruševačkog SNS-a predstavljena kao spasilac HI Župa i našeg grada. Ostaje nam dalji pritisak na lokalne i Republičke institucije i budno oko, ističe Bradić Veljović.

Direktor fabrike HI Župa Aleksandar Mandić je Danasu odgovorio na pitanja i naveo da su ovoj fabrici izvršeni inspekcijski nadzori 25.04. i 08.05.2024. i u HI Župa doo nisu utvrđeni izvori zagađenja vazduha.

Iskoristio je priliku i da nas obavesti da konstantno dolazi do zabune pošto na prostoru nekadašnje HI Župa (površina 36 hektara) danas kroz vlasništvo ili zakup funkcioniše desetak privrednih subjekata, dok HI Župa doo poseduje samo četiri hektara tog nekadašnjeg prostora na kome i vrši delatnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari