U Zimbabveu je organizovana velika kontroverzna aukcija dijamanata, prva takve vrste od kada je prošle godine ovoj zemlji delimično ukinuta međunarodna zabrana na izvoz. Da je licitacija izazvala veliko interesovanje svetskih poslovnih krugova ilustruje slika sa međunarodnog aerodroma u Harareu gde su sletali privatni avioni sa kupcima iz Belgije, Indije, Izraela, Rusije, Libana, Ujedinjenih Arapskih Emirata i SAD pod jakim merama obezbeđenja.

Na aukciji je izloženo nebrušeno drago kamenje od 900.000 karata sa dijamantskih polja Marange na istoku Zimbabvea, gde su, prema navodima grupa za zaštitu ljudskih prava, vojnici ubili 200 ljudi, silovali žene i primoravali decu na robovlasnički rad 2008. Aukcija se podudara sa sagom o „krvavim dijamantima“ u tribunalu za zločine u Hagu gde se sudi bivšem liberijskom predsedniku Čarlsu Tejloru. Iako njegov slučaj i prodaja u Zimbabveu nemaju veze jedno sa drugim, dva događaja ukazuju na teškoće sa kojima se suočava kampanja da se reguliše trgovina dijamantima, koji su, kako se pretpostavlja, pomogli finansiranju ratova u Sijera Leoneu, Liberiji, Angoli, Kongu i sada Obali Slonovače.

Procenjena vrednost prodaje varira od 75 miliona do 1,8 milijardi dolara dok je kvalitet kamenja nepoznat. Sve do nedavno vlasti Zimbabvea su insistirale da se dijamanti koriste isključivo za industriju mada neki izvori pokazuju da su oni dragoceni kao drago kamenje iz Lesota koje se prodaje po ceni od 900 dolara po karatu. Abej Čikan, iz tela koje kontroliše dijamante u Zimbabveu, kaže da 900.000 karata znači minimum međunarodnih standarda koji odlaze na prodaju.

Polja Marange otkrivena su 2006. i veruje se da su to najveća otkrića takve vrste u svetu od 19. veka. Hjuman rajts voča kaže da vlada Zimbabvea i dan danas taji od sveta da je u potpunosti povukla vojnike sa polja te da su uslovi i „dalje zastrašujući“. „U maju smo otkrili ljudi koje vojnici puškom teraju da kopaju dijamante“, kaže Tiseke Kasambala iz Hjuman rajts voča. „Pronašli smo decu mlađu od 10 godina koja još prisilno rade na poljima više od 11 sati dnevno bez plate niti bilo kakve nadoknade“.

Nakon otkrića zloupotreba ljudskih prava na poljima Marange, rezolucijom Generalne skupštine UN 2002. je formiran Kimberli proces kojima ima zadatak da proverava poreklo nebrušenih dijamanata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari