Posledice odluke novog predsednika Egipta Mohameda Mursija da dekretom poništi rešenje Vrhovnog saveta oružanih snaga od 15. juna i ponovo okupi parlament još nisu poznate.

Predviđanja su da bi Egipat, nakon ove odluke, mogao da uplovi u novu političku neizvesnost koja bi verovatno uzela danak ionako krhkoj ekonomiji i raspršila sve nade građana koji očajnički žude za mirom nakon 17 turbulentnih meseci od svrgavanja Hosnija Mubaraka. Uprkos rizicima, predsednik parlamenta Saad al Katatni najavio je da će se poslanici danas vratiti u skupštinske klupe.

Slika koja je juče ujutru viđena na egipatskoj televiziji – predsednik Mursi u društvu šefa Vojnog saveta, sa kojim opušteno razgovara na ceremoniji dodele diploma vojnim kadetima – bar donekle je ublažila ove bojazni. Ipak, u slučaju da vojska javno ne reaguje na Mursijeve odluke, to ne znači da će predsednik izbeći otvoreni sukob sa liberalima i drugim političarima i pravosudnim organima, smatraju regionalni stručnjaci. U prilog ovim tvrdnjama ide i reakcija Vrhovnog suda koji je odbacio Mursijevu odluku navodeći da je rešenje o raspuštanju parlamenta obavezujuće.

„Dekret je situacija u kojoj se zauzdava vladavina prava. Savetujem vas predsedniče, da povučete svoju odluku jer ste se zavetovali da ćete poštovati zakon i ustav“, napisao je na tviteru egipatski aktivista za ljudska prava Hafez Abu Saeda.

Faruk Soltan, koji je bio na čelu suda kada je doneta odluka o raspuštanju parlamenta kaže da Mursijeva odluka nije pravno utemeljena. Iako su neki zvaničnici u Mursijevom pokretu Muslimanska braća ukazali da oni tumače trenutna privremena pravila koja omogućavaju predsedniku da zakonski sazove parlament, analitičari očekuju da šef države zauzme oprezniji pristup ne bi li izbegao čeoni sudar sa vojskom. Budući da vojni savet ima malo prostora za manevrisanje jer je 30. juna prebacio ovlašćenja u ruke Mursija, borba bi mogla da se vodi u sudovima.

Analitičari procenjuju da je generale možda više iznenadio Mursijev poziv na organizovanje novih parlamentarnih izbora u roku od 60 dana od usvajanja novog ustava, koji se očekuje krajem godine.

Ovakvi udarci i kontraudarci deo su šire borbe za vlast koja bi, prema predviđanjima, mogla da potraje godinama, imajući u vidu da su generali dugo godina potiskivali islamiste. „Prvi sukob“, glavni je naslov jučerašnjeg izdanja lista Al Akbar, koji sumira odluku koja bi mogla da označi kraj medenog meseca za Vojni savet, koji predvodi Husein Tantavi. Poslovni dnevnik Al Masri al Jum u tekstu pod naslovom „Vratite se u kasarne“ piše da je predsednik poništio odluku maršala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari