CEPRIS: Ponovni pokušaj mešanja izvršne vlasti u izbor sudija i tužilaca 1Foto: Pixabay/succo

Centar za pravosudna istraživanja (CEPRIS) upozorio je danas da izvršna vlast na čelu sa Ministarstvom pravde ponovo pokušava da izbor sudija i tužilaca suštinski izmesti iz pravosudnih saveta u Pravosudnu akademiju.

Ta ocena se odnosi na hitno predlaganje novog Zakona o pravosudnoj akademiji i hitne izmene Zakona o sudijama i Zakona o javnom tužilaštvu.

CEPRIS u saopštenju navodi da bi time Pravosudna akademija koja je u organizacionom i finansijskom smislu zavisna od izvršne vlasti, postala jedina tačka ulaska u pravosuđe, iako u njenoj predloženoj upravljačkoj strukturi nesumnjivu većinu imaju osobe koje su birala politička tela – Skupština i Vlada, zajedno sa onima koje biraju tela u kojima predstavnici političkih tela već imaju većinu, kakvo je Visokog saveta tužilaštva.

Usvajanjem takvih izmena zakona Srbija bi omogućila da predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti direktno utiču na izbor nosilaca pravosudnih funkcija čime bi se povredio i Ustav koji je 2022. godine promenjen upravo kako bi se takav uticaj sprečio, smatra CEPRIS.

„Pozivamo Ministarstvo pravde da odustane od pripremljenih izmena i da poštuje ustavne odredbe o pravosuđu, a Vencijansku komisiju (Saveta Evrope) kojoj će ovakvi predlozi biti hitno upućeni na mišljenje, da upozori na pogubne posledice usvajanja predloženih rešenja“, naveo je CEPRIS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari