CEPRIS: Saopštiti ime tužioca koji je odbacio krivičnu prijavu u slučaju Mala Krsna 1Foto: bg.vi.jt.rs

Centar za pravosudna istraživanja (CEPRIS) saopštio je danas da Više javno tužilaštvo u Beogradu (VJT) u svojim učestalim saopštenjima, među kojima je poslednje o odbacivanju krivične prijave u slučaju Mala Krsna, mora bez izuzetka da navede ime i prezime javnog tužioca koji je doneo odluku o kojoj se govori u saopštenju.

„Tužilac koji je doneo navedenu odluku u očima javnosti mora da ima ime i prezime, a takođe je potrebno da iza svoje odluke, izuzetno bitne za javnost, stane ličnim i profesionalnim integritetom“, naveo je CEPRIS, uz ocenu da VJT uporno ignoriše ustavni i zakonski položaj javnih tužilaca kao nosilaca javnotužilacke funkcije.

Odbacivanje krivične prijave u slučaju Mala Krsna, kao i nedavno odbacivanje krivične prijave za krivično delo davanje mita u slučaju odbornika Skupštine grada Beograda Milana Ljutovca kome je mandat dodeljen nakon izbora 17. decembra, samo pokazuju rezultate višemesečnog odlivanja i premeštanja tužilaca iz Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije VJT u Beogradu, ukazao je CEPRIS.

Prema mišljenju CEPRIS, tužioci koji su popunili mesta u tom odeljenju donose odluke koje doprinose principu nekažnjivosti, u ovom slučaju pri izvršenju krivičnih dela protiv izbornog prava.

„Time se, uoči novih izbora 2. juna, šalje jasna poruka da tužioci Višeg javnog tužilaštva u Beogradu koji postupaju u oblasti borbe protiv korupcije ni ovog puta neće zaštititi izborni proces, ali ni građane koji su žrtve krivičnih dela“, ocenio je CEPRIS.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari