Novi Klinicki centar u NisuUKC Niš: Foto Beta/Saša Đorđević

Nišlijka Aleksandra Đorđević, čija je majka 8. decembra prošle godine preminula u niškom Univerzitetskom klinikom centru, nakon što joj je otkrivena bakterija klostridija, koju porodica smatra ključnim uzrokom smrti, zatražila je danas od Ministarstva zdravlja da “hitno reaguje i kazni odgovorne u ovoj zdravstvenoj ustanovi”.

“Smatram da je stanje u niškom UKC alarmantno i da bi nadležni morali hitno da reaguju, tako što će se izvršiti detaljni nadzor higijenskih i drugih uslova u UKC, posebno na Klinici za neurohirurgiju, te kazniti po zakonu sve odgovorne za ovakvo stanje”, navodi se u njenoj prijavi Ministarstvu zdravlja protiv Klinike za neurohirurgiju UKC Niš.

U prijavi, prosleđenoj danas, navodi se, između ostalog, da se bakterija klostridija dobija od prljavih ruku, te da se bolesnici često razbole odlaskom u toalet.

“Napominjem da moja majka posle operacije (tumora na mozgu, prim, aut.) nije ustajala, a i žena, koja je bila sa njom u sobi, je dobila klostridiju iako je čak vezivana kaiševima da ne ustaje. Njenoj porodici je medicinsko osoblje reklo da je možda dobila bakteriju preko posteljine. Pitam da li je normalno da se u vreme pandemije korone, kada se toliko apeluje na pranje ruku i higijenu, dozvoljava ovakav način lečenja najtežih bolesnika? Da li je normalno da se pacijentima daje prljava posteljina zbog koje ne izađu živi iz bolnice”, navodi se u prijavi Ministarstvu.

Đorđevićeva se prethodno obratila zdravstvenoj inspekciji Nišavskog upravnog okruga, od koje je tražila da pokrene prekršajne i krivične postupke protiv odgovornih, te iznela podatke o veoma lošoj higijeni na Klinici za neurohirurgiju, koja je, po njenoj oceni, doprinela zaražavanju njene majke Zorice ovom bakterijom.

U zdravstvenoj inspekciji su joj početkom prošle sedmice tražili lična dokumenta koja dokazuju srodničku vezu sa njenom majkom, te rekli da je postupak u toku.

Aleksandra: Kada sam pitala zašto su toaleti u užasnom stanju, lekar je tražio da se udaljim sa odeljenja

Đorđevićeva za Danas kaže da, nažalost, smrt njene majke nije usamljeni slučaj jer je “u istom periodu još nekoliko pacijenata izgubilo bitku na sličan način”.

Ćerka preminule pacijentkinje traži od ministarstva da proveri uslove lečenja u UKC Niš zbog pojave klostridije 1
Aleksandra Đorđević, Foto: privatna arhiva

Ona kaže da bolničke infekcije u niškom UKC nisu nikakva novina, ali da veruje da su se njena majka i drugi pacijenti zarazili klostridijom, pre svega, zbog nehigijene.

“Kada sam pitala zašto su toaleti u sobama pacijenata u tako užasnom stanju, jedan od glavnih lekara na odeljenju je tražio da budem udaljena sa odeljenja. I majka mi je telefonom govorila o toj strašnoj nehigijeni, koju sam videla svojim očima, kao i da čistačice ignorišu njen poziv da to očiste – kaže ona.

Prema njenim rečima, osim nehigijenskih uslova, na ovoj klinici je postojao i neadekvatan tretman pacijenata od strane medicinskog osoblja, kao i njihova nemarnost.

“Mojoj majci su uspeli da izgube lekove. Rodbini, kojoj se ne dozvoljavaju posete zbog korona protokola, a koja se interesuje za stanje pacijenta nakon operacije, davali su se potpuno neadekvatni odgovori. Medicinske sestre su im saopštavale šture, zakasnele i kontradiktorne informacije o stanju njihovih bližnjih, pošto o tome nije izveštavala jedna od njih, već one koje se zadese pored telefona u momentu poziva”, kaže Đorđević.

Lekari su rekli da ima klostridiju, ali ne i kako ju je dobila

Naša sagovornica kaže da je njena majka operisana od tumora 2. novembra prošle godine, a da je u otpusnoj listi navedeno da je operacija izvršena “maksimalno do zdravog tkiva”, te da je neurohirurški tok postoperativno “uredan”.

Međutim, kako ona tvrdi, šest dana nakon operacije, ona je počela da se žali na mučnine, izgubila je apetit, a sve što je jela je povratila.

Prema njenim rečima, neurohirurzi sa kojima je kontaktirala kazali su joj da je majčina glava u redu, ali da je dobila bolničku bakteriju klostridiju. Jedan od lekara je kazao, priča naša sagovornica, da ova bakterija ume da bude vrlo uporna i opasna, da se ne leči tako brzo i lako, ali je izostalo objašnjenje kako je njena majka dobila klostridiju.

Aleksandra je ponovila analizu stolice u privatnoj laboratoriji, koja je pokazala da je njena majka Zorica pozitivna na klostridiju, a testiranje na kovid, koje je obavila kućna nega, imalo je negativan rezultat.

Njena majka je, kako objašnjava Aleksandra, zbog pogoršanog zdravstvenog stanja, 20. novembra vraćena na Kliniku za neurohirurgiju, ali joj je od tada pa do smrtnog ishoda bilo sve gore.

Nakon ponovljenog prijema, dodaje, lekari su joj saopštili da “ponovljene analize pokazuju da ona nije zaražena klostridijom”, te da ova bakterija “nije razlog za pogoršanje njenog stanja”.

Direktorka klinike: Pacijentkinja je uspešno izlečena od klostridije, uzrok smrti nepoznat

Direktorka Klinike za neurohirurgiju Vesna Nikolov kazala je novinarima da je pacijentkinja “tokom prvog boravka u bolnici imala klostridiju, ali da je uspešno izlečena”.

“Nakon operacije tumora na mozgu pacijentkinja je sa naše klinike izašla u svesnom stanju, na svojim nogama. Nešto kasnije se vratila,a njena ćerka je priložila nalaz privatne ordinacije sa pozitivnim nalazom na klostridiju. Odmah smo uradili analizu stolice i nalaz je pokazao da je negativna na klostridiju. Međutim, stanje joj se pogoršavalo, pa su urađeni dodatni pregledi, konstultovani stručnjaci iz drugih oblasti i obavljen još jedan test na klostridiju, koji je takođe bio negativan”, rekla je Nikolov.

Ona je ocenila da je uzrok fatalnog ishoda i dalje nepoznanica.

“Tražili smo kliničku obdukciju, ali ćerka to nije dozvolila, tako da nemamo pouzdanih saznanja od čega je pacijentkinja preminula”, dodala je Nikolov.

Direktor UKC: Pojedinačni slučajevi, nema epidemije

Direktor UKC Niš Zoran Perišić je rekao novinarima da su u pitanju pojedinačni i nepovezani slučajevi i da se ne može reći da su majka Aelksandre Đorđević ili drugi pacijenti umrli zbog te bakterije.

Ćerka preminule pacijentkinje traži od ministarstva da proveri uslove lečenja u UKC Niš zbog pojave klostridije 2
Foto: Aleksandar Kostić

“Epidemija (klostridije) niti je proglašena, niti bi to neko smeo da je zataška ili sakrije. Svaki put kada je bilo epidemije, mi smo je proglašavali, naravno ako se pojavi dovoljan broj pacijenata i ako možemo međusobno da ih povežemo”, kazao je Perišić.

On je dodao da je rečenica i dijagnoza da je “pacijent umro od klostridije – malo neprimerena”.

“Svako ko zna kako izgleda klinička slika koju može da napravi klostridija zna šta je sve potrebno da se desi, koliko je potrebno da pacijent dehidrira i izgubi elektrolita, da bi umro od klostridije. Tako da to kao razlog za umiranje tih pacijenata sigurno ne stoji”, rekao je  on.

Perišić je dodao da “mnogi pacijenti često dođu sa infekcijama i latentnom slikom koja, nakon dugotrajne upotrebe antibiotika, postane manifestna, a bakterija počne da pravi više štete nego što je to ranije radila”.

Više informacija iz ovog grada pogledajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari