Ćerke Murata Šećeragića: Ne zloupotrebljavajte našeg oca 1Foto: Arhiva OŠ "Vladimir Petrović Valter"

Među osam osnovnih škola, koje je Bošnjačko nacionalno veće (BNV) proglasilo „ustanovama od posebnog značaja za obrazovanje bošnjačke zajednice u Srbiji“ i donelo odluku da im promeni imena…

… nalaze se i dve škole iz prijepoljske opštine – „Vladimir Perić Valter“ i „Svetozar Marković“ u Brodarevu. Gradskoj školi „Vladimir Perić Valter“ namenjeno je ime „Murat ef. Šećeragić“, a onoj u Brodarevu „Dr Rifat Ramović“.

Povodom ove inicijative, BNV su se obratila ćerke Murata Šećeragića Vildana Ćulahović, Madžida Bajramović i Lemana Vranić. One su u saopštenju za javnost, dostavljenom prijepoljskim lokalnim medijima, navele da su „zatečene, zbunjene i povređene što je BNV zloupotrebilo našeg časnog oca s ciljem da postignu najjeftinije političke poene“. „Sramno je da je on postao „takmac“ pokojnom Valteru, čije delo je izuzetno cenio, a bio je prijatelj časne Valterove porodice. Ne zaboravite da je gospodin Šećeragić bio potpredsednik AVNOS-a, intelektualac, borac za bratstvo i jedinstvo, a za to je odlikovan najvećim državnim odlikovanjima. Pre nego što ste se odlučili na ovaj čin, morali ste obavestiti i konsultovati njegove najbliže potomke. Ako se oglušite na ove reči upozorenja, bićemo primorani da vas tužimo“, napisale su ćerke Murata Šećeragića u pismu dostavljenom pojedinim medijima u Prijepolju.

BNV je donelo odluku da osam škola, četiri u Novom Pazaru i po dve u Tutinu i Prijepolju, promene imena i nazovu se po imenima iz dalje i bliže bošnjačke prošlosti. Tim povodom, iz nadležnih ministarstava stigla je poruka da BNV neće biti dozvoljeno da menja imena škola u ovom delu Srbije. BNV može da traži promenu naziva škola, ali konačnu reč o tome daje Ministarstvo prosvete. Predsedniku BNV Sulejmanu Ugljaninu je poručeno da „prestane da manipuliše građanima Srbije koje navodno predstavlja“ i da „ne politizuje nacionalni savet na čijem je čelu“.

Šerijatski sudija i partizan

Rođeni Prijepoljac, Murat Šećeragić je Višu medresu završio u Pljevljima, a u Istanbulu šerijatsko-pravnu školu. U Kraljevini Jugoslaviji bio je vrhovni šerijatski sudija i komesar Islamske verske zajednice za Sandžak, Crnu Goru i Srbiju. Bio je učesnik Narodnooslobodilačke borbe u Drugom svetskom ratu. Na osnivačkoj skupštini Zemaljskog antifašističkog veća Sandžaka (ZAVNOS) 1943. godine u Pljevljima izabran je za potpredsednika. Predsednik je bio Sreten Vukosavljević, a ZAVNOS je ukinut 1945. Posle Drugog svetskog rata Šećeragić je bio poslanik u Skupštini Srbije i zamenik vrhovnog poglavara IZ Jugoslavije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari