Fudbaleri Viktorije iz Plzenja ostvarili su najveće iznenađenje u prvim mečevima plej-ofa kvalifikacija za Ligu šampiona pošto su kao gosti slavili protiv Kopenhagena sa 3:1.

Prošlosezonski učesnik osmine finala ovog takmičenja očito je potcenio malo poznati sastav češkog šampiona što ga je pred revanš u gostima stavilo u zaista nezgodnu poziciju. Tim Viktorije čine domaći i četvorica slovačkih igrača, kojima je ovo prvi veći iskorak na međunarodnoj sceni. Ipak, to ih nije omelo da u dosadašnjem toku kvalifikacija ostvare po dve pobede protiv jermenskog Pjunika (5:1, 4:0) i norveškog Rozenborga (3:2, 1:0), a maksimalan učinak nastave i u glavnom gradu Danske. Stadion u Plzenju (kapacitet 7.425 mesta) biće verovatno premali za sve one koji žele da uživaju u promociji svojih ljubimaca u članove elite.

Hrvatski Dinamo bio je još ubedljiviji, doduše na svom Maksimiru. Sasvim zasluženi trijumf od 4:1 nad Malmeom doveo je izabranike Krunoslava Jurčića bukvalno pred vratima elite, čiji su deo već bile neke ranije generacije zagrebačkog kluba objedinjene pod nazivom Kroacija. Hrvatski prvak je igrao sa najboljima u dve uzastopne sezone (1998/99 i 1999/2000), ali na status u Ligi šampiona čeka već 12 godina. Šveđani su nagovestili velike domete eliminacijom škotskog Rendžersa, mada su u prvom meču protiv „modrih“ zaista podbacili pa će u revanšu imati više nego težak zadatak.

Minhenski Bajern je odradio veliki deo posla protiv Ciriha jer je na svom terenu slavio bez primljenog gola (2:0), a blizu prolaska u grupnu fazu je i francuski Lion koji je u odličnom susretu nadigrao Rubin iz Kazanja (3:1). Belgijski predstavnik Genk, „dželat“ Partizana u trećem kolu, izgubio je u Haifi od Makabija (1:2), ali deluje da je kvalitetniji rival koji bi na svom terenu morao da overi plasman u elitu. Udineze, Viljareal i Apoel nisu postigli gol na gostovanju, što bi moglo biti od presudnog značaja u borbi sa Arsenalom, Odenzeom i Vislom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari