Nakon kazne za "sređivanje", Zaječarci podneli prijave inspekciji za zapuštanje arteske česme u Zaječaru od strane nadležnih javnih preduzeća 1Foto: Miljko Stojanović / Danas

Bura oko jedne česme u Zaječaru ne smiruje se skoro nedelju dana. Nakon što su Zaječarci koji su ofarbali i sredili prostor oko česme, dobili krivične prijave zbog toga, pošto su, kako je na prijavi napisano, prekršili Odluku o zaštiti arteskih česama, sada su oni podneli prijave za zapuštanje druge česme u gradu na Timoku, po istoj odluci.

Prema rečima opozicionog odbornika u Skupštini Zaječara, ispred Zaokreta, Uglješe Đuričkovića, oni bi bili naivni kada bi mislili da je vlast samo radila svoj posao, i da je to briga za česme.

Nakon kazne za "sređivanje", Zaječarci podneli prijave inspekciji za zapuštanje arteske česme u Zaječaru od strane nadležnih javnih preduzeća 2
Foto: M. S. / Danas

„Da nisu ovo uradili tek kada ih je neko, očigledno dovoljno glup da to uradi, pozvao i rekao im „kaznite ga“, misleći da će na taj način da me uplaši, zastraši ili poremeti fokus. U skladu sa odlukom o zaštiti arterskih česama na teritoriji grada napisali su mi prekršajni nalog pozivajući se na član 6 te odluke, da nisam smeo da farbam i crtam grafite na česmi sto ja i nisam učinio, samo smo je osvežili u bojama u kojima je već bila česma i postavili kante za smeće, očistili oko česme, i za to su mene kaznili. U ovoj odluci da sve bude apsurdnije i luđe, postoji član koji obavezuje komunalnu policiju i inspekciju da kazni preduzeća koja nisu uradila ovo sto mi jesmo. Pa vi sad vidite ko nama vodi grad već decenijama. Nije čudo sto smo dotakli dno ali i dalje propadamo. Kakve su nam česme takva nam je vlast“, kazao je Đuričković za Danas.

U podnesku kojim je prijavio traži inspekcijski uvid česme i da po članu 10 Odluke o zaštiti arteskih česama kazne nadležna javna preduzeća.

Nakon kazne za "sređivanje", Zaječarci podneli prijave inspekciji za zapuštanje arteske česme u Zaječaru od strane nadležnih javnih preduzeća 3
Foto: Miljko Stojanović / Danas

„Ovim podneskom prijavljujem da se za Artesku česmu kod OŠ “LJ.R.Nada” niko ne stara, odvod vode je zapušten, ne održava se rešetka, ne uređuje i ne održava zelenilo u okolini ove javne česme, nema sudova za smeće uopšte, ne čisti se javni prostor oko česme, ne stara se niko o planskom uređenju celokupnog prostora oko ove česme, te zahtevam da u skladu sa članom 10. Odluke o zaštiti arteskih i subarteskih česama na teritoriji grada Zaječara izvršite uvid odmah i podnesete prekršajni nalog protiv nadležnih javnih preduzeća koja su u skladu sa navedenom odlukom dužna da se staraju o svemu gore pobrojanom“, piše u prijavi.

Evo šta kaže Član 10 Odluke o zaštiti arteskih česama u Zaječaru:

Nakon kazne za "sređivanje", Zaječarci podneli prijave inspekciji za zapuštanje arteske česme u Zaječaru od strane nadležnih javnih preduzeća 4
Foto: Printscreen
Nakon kazne za "sređivanje", Zaječarci podneli prijave inspekciji za zapuštanje arteske česme u Zaječaru od strane nadležnih javnih preduzeća 5
Foto: Printscreen

Đuričković je par nakon dobijanja prekršajne prijave, obišao jednu česmu kod OŠ „Ljubica Radosavljević – Nada“, i uslikao kako izgleda. Kaže da i druge česme izgledaju loše.

„Česma je izgledala užasno. Voda svuda, nema cveća, rešetke prljave, a do slavine ne može da se priđe od smeća. Česma izgleda kao deponija“, kazao je Đuričković.

Iz inspekcije kažu da su izdali nalog za vanredni inspekcijski nadzor česme

Kontaktirali smo Komunalnu inspekciju, da nam odgovori šta će preduzeti zbog prijave Đuričkovića, i oni su kazali da su nalažili inspekcijsku proveru.

Nakon kazne za "sređivanje", Zaječarci podneli prijave inspekciji za zapuštanje arteske česme u Zaječaru od strane nadležnih javnih preduzeća 6
Foto: Miljko Stojanović / Danas

„Mi smo naložili da inspekcija obiđe pomenutu česmu i utvrdi kako izgleda. Nalog je dat i inspekcija će izvršiti vanredni inspekcijski nalog i nadzor u skladu sa zakonom i svojim ovlašćenjima“, kazali su za Danas iz inspekcije.

Podsećamo, odborniku Zaokreta, Uglješi Đuričkoviću, pripadnici Komunalne milicije uručili su prekršajni nalog da plati kaznu u visini od 8.000, jer je sa Zaječarcima iz naselja Kotlujevac sredio prostor o svom trošku oko česme poznatije pod nazivom “ Tri česme“, a to je, prema navodima inspekcije, protivno Odluci grada o zaštiti arteskih česama.

Danas je septembra 2022. godine pisao da česma kod Osnovne škole “Ljubica Radosavljević – Nada” u Zaječaru već mesecima izgleda kao mini smetlište. Od vode koja se razliva po platou se ne može prići, a razlog je, kažu stanari ovog dela grada, što se okolo baca smeće, a i zapušen je odvod.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari