Devet meseci posle svečanog otvaranja, dvorana “Pendik“ biće mesto najvažnijeg sportskog događaja koji je do sada u njoj održan. Ni grad Novi Pazar nikada u svojoj istoriji nije se našao u ulozi domaćina važnijeg sportskog takmičenja od predstojećeg završnog turnira za Kup Srbije u odbojci za muškarce. Da sve bude još uzbudljivije pobrinuli su se odbojkaši Novog Pazara kao prva ekipa iz ovog grada učesnik tako velikog sportskog skupa.

Najveći uspeh jedne novopazarske ekipe u istoriji gradskog klupskog sporta već je postignut i realno ulazak u finale ili osvajanje Kupa predstavljao bi podvig nad podvizima. Biti među četiri najbolja kluba, i to kao prvoligaš, u najmasovnijem takmičenju u zemlji iz koje dolaze zvanični odbojkaški šampioni Evrope je bez ikakve frazeologije ravno osvajanju ovog pehara.

Imajući u vidu kvalitet i trenutnu formu učesnika fajnal fora svaki drugačiji ishod osim finala Crvena zvezda – Radnički predstavljao bi veliko iznenađenje. Ipak, zbog neizvesnosti koju u svim sportovima Kup sa sobom nosi, najmanje je pametno baviti se prognozama. Nesporno je da je posle mnogo godina jedan tim na završne borbe stigao sa oreolom apsolutnog favorita- to je Crvena zvezda. Usamljena na čelu Superlige odavno je obezbedila najbolju poziciju pred start plej – ofa. Da li je to razlog njenih nešto slabijih igara u poslednjih mesec dana ili su i Beograđani precenjeni odgovor ćemo dobiti u subotu i nedelju. Pre tri nedelje doživeli su do sada jedini prvenstveni poraz i to potpuno neočekivano od Spartaka u Subotici. Potom im je Đerdap „otkinuo“ set u Beogradu. Vojvodina odavno nije imala slabiju igru i lošiji položaj na superligaškoj tabeli. Pobedom u prethodnom kolu nad Đerdapom prebrinuli su sve brige oko opstanka u Superligi, ali to im nije bilo dovoljno da se plasiraju u neko od evropskih takmičenja.

Za stalnog učesnika evropskih kupova takav ishod predstavlja veliki neuspeh, osvajanjem Kupa sigurno bi spasili sezonu. Nedavno ih je Crvena zvezda u prvenstvenom meču u Novom Sadu rutinski oborila na pleća ( 3 – 0 ), da bi ih već sledeća utakmica ( poraz od Spartaka u Subotici 3 – 1 ) dovela u krajnje nezavidan položaj. Kragujevački Radnički u februaru igra po sistemu toplo hladno. Odlični Bidgošć iz Poljske ubedljivo je pobeđen u ,,Jezeru“ u okviru Čelendž kupa ( u revanšu Radnički je poražen posle zlatnog seta ), u prvenstvu su zaustavili zahuktali Đerdap, ali su dozvolili da ih nikad slabiji Partizan pobedi na njihovom parketu ( 3 – 2 ). Za razliku od njih Novi Pazar je imao najmanji broj jakih utakmica na kojima je mogao da proceni trenutne mogućnosti za ovakvu konkurenciju. Iako sa najmanje iskustva jedini prvoligaš u završnici Kupa može da se pohvali podatkom da će tokom turnira u timu imati igrača sa najviše nastupa u Kup završnicama (Hamza Zatrić ).

– Novi Pazar spremno dočekuje učesnike fajnal fora. Grad je podržao predlog odbojkaškog kluba da preuzme organizaciju ovog takmičenja, kaže predsednik odbojkaškog kluba Ismail Dupljak. „Novi Pazar je tehnički organizator ovog događaja za koji svesrdnu pomoć ima u Odbojkaškom savezu Srbije. Nekoliko puta u poslednjih mesec dana posećivali su nas predstavnici saveza i tehničari RTS uz čiju pomoć smo uspeli da otklonimo neke manje nedostatke. Tu pre svega mislim na položaj i raspored reflektora u dvorani zbog potreba direktnog televizijskog prenosa. Obezbeđen je smeštaj za 70 osoba, odbojkaša i službenih lica. Raduje me što je interesovanje za turnir kako u Novom Pazaru tako i u okolini izuzetno veliko. Tribine Pendika sigurno će u naredna dva dana biti ispunjene do poslednjeg mesta, i pored toga što nismo dobili najave organizovanog dolaska navijača bilo kog kluba“, dodaje Dupljak.

Vojvodina najuspešnija

Branilac trofeja je novosadska Vojvodina, to je i klub sa ukupno najviše Kup trofeja, u bivšoj SFRJ i sada Srbiji ( 13 ). Crvena zvezda je osvojila 10, a Radnički jedan ( 2008. ), s tim što su Kragujevčani dva puta izgubili finalne mečeve. Kup Srbije igra se od 2007. godine i taj trofej najviše puta je osvajao novosadski tim (tri ), Crvena zvezda ( dva ) i Radnički ( jedan ).

Raspored utakmica

Turnir otvaraju sutra od 15.30 h Novi Pazar i Crvena zvezda ( direktan prenos RTS 2 ), u drugom meču igraju Radnički i Vojvodina ( 18.30 ). Finalna utakmica igra se u nedelju ( 18h – RTS 2 ). Utakmice završnice Kupa Srbije sudiće međunarodne odbojkaške sudije Dragutin Ćuk ( Novi Beograd ), Goran Gradinski ( Beograd ), Vladimir Simonović ( Kragujevac ) i Ivan Lazarević ( Šabac ).

Najmlađi i najstariji

Najmlađi igrač na turniru u Novom Pazaru biće tehničar Vojvodine Neđeljko Radović (1996). Najmlađi igrač Novog Pazara je Benjamin Daca (1994). Poput najmlađeg i najstariji igrač fajnal fora dolazi iz Radničkog, tehničar Milan Ilić rođen je 1977. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari