U okviru stogodišnjice obilježavanja rođenja Ćamila Sijarića Javna ustanova „Ratkovićeve večeri poezije“ objavila je knjigu „Četiri krajišnice bihorskog kraja“ koje je zabilježio Ćamil Sijarić, a priredio Faruk Dizdarević.


– U knjizi su objavljene tri epske pjesme koje je zabilježio Ćamil Sijarić na području Bihora, još dok je bio student u Beogradu, i predao ih Srpskoj akademiji nauka. Zahvaljujući ljubaznosti prof. dr Vidana Nikolića došao sam do tog Ćamilovog manuskripta. U njemu su navedena imena guslara i nazivi epskih pjesama. Dokument se nalazi u Etnografskoj zbirci Srpske akademije nauka i umetnosti u Beogradu, zaveden pod rednim brojem 336/XXI, Kutija br. XLIII. Ćamil Sijarić je sakupljao epske pjesme među kojima su i ove četiri koje je on nazvao „pravim krajišnicama“. To su „Đulić Ibrahim izbavlja brata Ahmeta (Ženidba Đulić Ahmeta), 993 stihova; „Ženidba Čengić Ali-bega, 765 stihova, „Umer izbavlja Muja i Halila, 1355 stihova i Halil izbavlja sestru Ajku, 655 stihova, kazao je Dizdarević.

Inače, Javna ustanova „Ratkovićeve večeri poezije“, u saradnji sa Ministarstvom kulture Crne Gore, Opštinom Bijelo Polje i Centrom za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore, ove godine je obilježla stogodišnjicu rođenja Ćamila Sijarića, jednog od najznačajnijih pripovjedača južnoslovenske književnost, dvodnevnim naučnim skupom o književnom djelu Ćamila Sijarića, dokumentarnim filmom o ovom velikom piscu, a u piščevom zavičaju, kod „Dobre Vode“ u Šipovicama i zavičajnoj biblioteci „Ćamil Sijarić“ u Godijevu, upriličene su besjede o Sijariću, recitovana je njegova poezije i čitani odlomaka iz njegovih romana i pripovjedaka.

– U okviru ovog jubileja organizovali smo, u saradnji sa Muzejom književnosti iz Sarajeva, dokumentarnu izložbu o životu i djelu Ćamila Sijarića, a povodom ovog jubileja, biće priređen i odštampan izbor iz njegovih pripovjedaka, i zbornik radova sa naučnog skupa na kojem su govorili najznačajniji književnici i književni kritičari sa prostora bivše Jugoslavije. Takođe, planiramo da u bjelopoljskim školama organizujemo po jedan školski čas o Ćamilu Sijariću i da raspišemo nagradni konkurs na temu Sijarićevog djela. Takođe, Organizacioni odbor za obilježavanje sto godina rođenja Ćamila Sijarića pokrenuo je inicijativu kod nadležnih organa da se jedna ulica u Bijelom Polju nazove imenom Ćamila Sijarića, kao i da jedna škola dobije njegovo ime, kazao je director JU Ratkovićeve večeri poezije Abaz Dizdarević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari