Američki predsednik Džordž Buš juče je iskoristio svoj predsednički veto, četvrti put za sedam godina, u cilju blokiranja zakona prema kojem bi milioni dece siromašnih Amerikanaca dobili zdravstveno osiguranje. Buš tvrdi da program ne služi svojoj prvobitnoj svrsi osiguranja dece iz siromašnih porodica.

Američki predsednik Džordž Buš juče je iskoristio svoj predsednički veto, četvrti put za sedam godina, u cilju blokiranja zakona prema kojem bi milioni dece siromašnih Amerikanaca dobili zdravstveno osiguranje. Buš tvrdi da program ne služi svojoj prvobitnoj svrsi osiguranja dece iz siromašnih porodica. Za zakon je glasalo 67 senatora, od čega 18 republikanaca, dok je protiv bilo 26. Ali, Predstavnički dom Kongresa SAD, u kojem je sa 265 nasuprot 159 glasova odobren zakon, nema neophodnu dvotrećinsku većinu koja bi osporila veto. Ovim potezom Buš je izolovao Belu kuću zbog najneodložnijeg domaćeg pitanja za mnoge Amerikance i ušao u konflikt s Kongresom. Govoreći posle glasanja, Buš je izjavio: „Vlada treba da se usredsredi na pomoć siromašnoj deci. Politika vlade jeste pomoći ljudima da nađu privatno osiguranje, a ne federalno. Ovaj zakon bi preokrenuo zdravstvenu negu u ovoj državi u pogrešnom pravcu“, izjavio je Buš.
Prema zakonu predviđeno je proširenje zdravstvene zaštite na deset miliona siromašne dece, što bi koštalo 60 milijardi dolara za narednih pet godina. Državni program za zdravstveno osiguranje dece trenutno pomaže 6.6 miliona ljudi, većinom dece.
Pristalice zakona kažu da bi se predloženo povećanje sume od 35 milijardi dolara podmirivalo povećanjem federalnih taksi na cigarete sa 61 centa na dolar po paklici, što bi pomoglo pokrivanju zdravstvenog osiguranja za još četiri miliona dece. Buš kaže da je potrebno povećati sumu samo za pet milijardi dolara i dodaje da bi širenje zdravstvene pokrivenosti građana dodatno ohrabrilo ljude koji su sada osigurani u privatnom sektoru da se okrenu državnom osiguranju. Senator demokratske većine Heri Rid opisao je veto kao „bezdušan“ potez. Edvard Kenedi, senator iz Masačusetsa, kaže da „isti predsednik koji je spreman da baci pola triliona dolara u Irak, nije spreman da potroši mali deo te sume kako bi obezbedio zdravstvenu negu milionima Amerikanaca“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari