Četiri udruženja građana iz opštine Kučevo za realizaciju svojih projekata dobilo je četiri miliona dinara od Vlade Republike Rumunije u okviru programa prekogranične saradnje,a uz implentaciju Ministarstva poljoprivrede Republike Srbije.

Povodom početka realizacije ovih projekata u organizaciji Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i udruženja građana ,,Entuzijasti’’ u Kučevu je održana radionica na temu ,,Razvoj jedinstvenog turističkog proizvoda-teorija i primeri dobre prakse’’.Lovačko udruženje ,,Jelen’’, Organizacija sportskih ribolovaca,,Pek’’,, ,,Entuzijasti’’ i Udruženje pčelara ,,Pek’’ dobiće ova sredstva u vidu malih grantova za izradu programa prekogranične saradnje u skladu sa standardima Evropske Unije.

– Ovaj projekat je usmeren na mogućnosti opštine Kučevo u programima prekogranične saradnje. Jedna od ideja koja se pojavila kao mogući projekat je razvoj turističkog proizvoda koji bi doprineo formiranju jedinstvene turističke ponude u opštini Kučevo u saradnji sa partnerima iz Rumunije. Evropski projekti,posebno grand šeme koje u poslednje vreme finansira Evropska Unija,predstavljaju povoljne uslove zafinasiranje nekih projekata u opštinama i institucijama na lokalnom nivou,naglasio je autor projekta Aleš Zupan.

Udruženje građana ,,Entuzijasti’’ iz Kučeva počeli su realizaciju projekta Unapređenje ruralnog područja i razvoj turističkog proizvoda.

-Konkretno Entuzijasti iz Kučeva sprovode projekat unapređenje ruraralnog područja kroz indetifikaciju turističkog proizvoda gde smo krog ovu radionicu i angažovanje međunarodnog eksperta objedinili sva relevatna udruženja i sve one koji imaju uticajja na ruralni razvoj da kroz želje svojih potreba doprinesu razvoju lokalne samouprave i celog regiona,istako je Mirko Petrović,predsednik Udruženja građana ,,Entuzijasti’’ Kučevo.

Ovaj projekat je od strateškog značaja za razvoj opštine Kučevo i doprineće njenom ruraralnom razvoju a posebno razvoju turizma.

-Opština i kancelarija za Lokalni ekonomski razvoj imaju dobru saradnju sa ,,Entuzijastima’’,a jedan od rezultata te saradnje je i ovaj projekat. Mi već nekoliko značajanih projekata realizujemo, dosta je njih i odopreno za finansiranje,a kao što znate,naš stzrateški cilj je razvoj turizma. Ovo je i jedan od značajnih projekata koje realizujemo za dobrobit razvoja opštine i boljeg života naših građana,rekao je zamenim predsednika opštine Kučevo,Novica Janošević.

Cilj projekta „Partnerstvo za revitalizaciju ruralnih područja“, čija je realizacija počela još 2010, je pružanje podrške Vladi Srbije u smanjivanju razlika između urbanih i ruralnih sredina uvećanjem i jačanjem ruralnog socijalnog kapitala i da se Srbija kao značajan deo regiona suočava sa migracijama iz sela u grad i smanjenjem broja stanovnika u ruralnim područjima, pa je jedan od ciljeva projekta i nacionalne agrarne politike – kako zadržati stanovništvo na selu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari