Podsticajne mere za razvoj poljoprivrede veoma su aktuelne u opštini Malo Crniće koja veliku pažnju posvećuje problemima poljoprivrednika na svom području s obzirom da se 80 odsto radno aktivnog stanovništva bavi poljoprivrednom proizvodnjom i da poljoprivreda predstavlja primarnu proizvodnu granu.


Po prvi put, usvojenim Programom mera podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja Opštine Malo Crniće za 2015. godinu, predviđen je niz podsticajnih mera kao što su: regres za reproduktivni materijal, nabavka kvalitetnih priplodnih junica, informativne aktivnosti, obrazovne aktivnosti i druge aktivnosti koje služe za poboljšanje postojećih i stvaranje boljih uslova za rad i poslovanje poljoprivrednika ovom području.

Sproveden je konkurs za odabir korisnika mere „nabavka kvalitetnih priplodnih junica mlečne rase“ u 2015. godini. Komisija je obišla sve zainteresovane korisnike i iste rangirala po unapred utvrđenim kriterijumima.

Iz budžeta opštine za 2015. godinu, izdvojeno je 4.000.000 dinara za obnovu stočnog fonda, iz kojih sredstava je kupljeno i 19. oktobra 2015. godine, raspodeljeno po registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima 16 steonih junica, simentalske rase.

Pomoć u vidu steonih grla simentalske rase, dodeljena je kao nepovratna, uz obavezu korisnika da grlo umatiči, da ga osemenjava tako da očuva genetski potencijal i gaji ga prema preporukama veterinarske službe. Kontrolu korišćenja dodeljenih grla, vršiće Komisija koja je sprovela konkurs, najmanje jednom godišnje. Ova mera je sprovedena u cilju poboljšanja rasnog sastava stočnog fonda na području opštine i realizacije obećanja datih poljoprivednicima sa područja, da će opština štititi njihove interese. S obzirom na to da se mera sprovodi po prvi put, odziv poljoprivrednika je zadovoljavajući, a takođe su i reakcije nakon isporuke grla vrlo pozitivne.

Takođe je u toku godine isplaćen i regres za reproduktivni materijal, u iznosu od oko 1.700.000,00 dinara, što predstavlja značajnu pomoć gazdinstvima čija je osnovna delatnost stočarstvo.

Poljoprivrednicima je omogućeno i prisustvovanje raznim predavanjima koja su organizovana u saradnji sa Poljoprivrednom stručnom službom sa kojom su nadležni imali odličnu saradnju, a organizovana je i poseta Novosadskom sajmu.

Narednih meseci se očekuje izrada novog Programa mera za 2016. godinu, a biće aktivnosti na sagledavanju i analiziranju potreba svih poljoprivrednika sa područja ove stiške komune i na osnovu njih predviđene iste i nove mere podrške za naredni period.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari