Posle više od godinu dana i brojnih sastanaka i razgovora, predsednici sve četiri opštine Pirotskog okruga juče su se u Pirotu dogovorili da se u narednih mesec i po dana potpiše međuopštinski sporazum o korišćenju i upravljanju budućom regionalnom sanitarnom deponijom u Pirotu, čija je izgradnja pri kraju.

Glavni kamen spoticanja do sada je bio formiranje preduzeća koje će njom upravljati i cena odlaganja smeća. Tri od četiri opštine – Pirot, Babušnica i Dimitrovgrad su za formiranje zavisnog preduzeća u okviru pirotskog Komunalca, a Bela Palanka je za nezavisno preduzeće koje će upravljati deponijom.

Domaćin sastanka, načelnik Pirotskog upravnog okruga Goran Stamenović kaže da je presudno za dogovor bilo to što je mnogo para uloženo u ovaj značajan regionalni projekat.

– Ovaj se projekat najvećim delom finansira sredstvima EU i Ministarstva za životnu sredinu. Zaključili smo da bi bilo neozbiljno da se deponija izgradi, a mi ne uspemo da potpišemo sporazum. Opština Pirot je iznela predlog cene za deponovanje otpada i oblik organizovanja preduzeća, i to će biti poslato svim opštinama. Dogovoreno je da preduzeće koje će se baviti upravljanjem deponijom bude odvojeno od preduzeća koja će po opštinama skupljati i transportovati smeće do ove deponije – kaže Stamenović.

Predsednik opštine Pirot mr Vladan Vasić kaže da su se približili dogovoru o potpisivanju međuopštinskog sporazuma između sve četiri ili tri opštine.

– Reč je o objektu koji treba da se koristi narednih 30 ili 40 godina. Bilo je mnogo sporenja oko oblika organizovanja buduće firme, a to je sada razjašnjeno. Izašli smo sa konkretnim predlogom koliko će to da košta našu opštinu i pokušali da susednim opštinama objasnimo da imamo tri puta više smeća nego svi oni zajedno. Cena sa kojom smo izašli oko odlaganja smeća je bila presudna da se približimo dogovoru – kaže Vasić.

Predsednik opštine Dimitrovgrad dr Veselin Veličkov kaže da su se prvi put fokusirali na problem i u velikoj meri uspeli da ga reše.

– To je projekat od zajedničkog interesa za sve opštine i moramo da nađemo najbolji modus. Reč je o jednom poslovnom odnosu. Svi oni koji produkuju otpad moraće da plate njegovo odlaganje. Građani će plaćati cenu deponovanja, a interes opština je da cena bude što niža. To je osnovni motiv da postignemo dogovor – kaže Veličkov.

Predsednik opštine Babušnica Zlatko Aleksić kaže da je napravljen korak napred i da je konačna verzija sporazuma na pomolu.

– Vreme nas je nateralo da se konačno dogovorimo. Treba pomalo i da se stidimo, jer smo se vrteli do sada ukrug. Pokazali smo spremnost da idemo dalje. Na pomolu je konačna verzija teksta sporazuma i nadam se da će taj sporazum biti potpisan – kaže Aleksić.

Zamenik predsednika opštine Bela Palanka Goran Miljković je rekao da je ova opština za formiranje nezavisnog preduzeća i da svaka od četiri opštine ima po jednog člana u Upravnom odboru.

– Naš predlog je da se strateške odluke oko cene odlaganja smeća ili izbora strateškog partnera donose dvotrećinskom većinom. Opština Pirot će nam dostaviti svoj predlog zavisnog preduzeća, način odlučivanja i cene odlaganja otpada. Mi ćemo sve to razmotriti i doneti konkretne odluke. Svi ovi razgovori su trajali predugo, ali je bolje da se sve u startu dogovori – kaže Miljković.

Zamenik predsednika opštine Pirot Branislav Kostić kaže da je 90 odsto radova na deponiji završeno i da očekuje da će u narednih 30 do 40 dana, kada se očekuje potpisivanje sporazuma, biti završeni svi radovi.

– Posle toga moramo da formiramo zavisno preduzeće koje će podneti zahtev za dobijanje dozvola za rad. Eko-fond nam je odobrio sredstva za regulaciju potoka kraj deponije i elektrifikaciju, asfaltni put i nabavku dve mašine – kompaktora i buldožera – kaže Kostić.

Postandardima EU

– Ovo će biti prva deponija u Srbiji koja se raditi po standardima EU i u skladu sa standardima zaštite životne sredine. Velika je odgovornost da ona proradi kako treba i verujemo da je deponija u pravim rukama – rekao je Pol Daks iz Programa podrške lokalnoj infrastrukturi EU koji je prisustvovao ovom sastanku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari