a 280 miliona dinara

Saša Dragin, ministar poljoprivrede naglasio je nakon jušerašnje konferencije Vlade Srbije, da je naloženo da se obezbede uslovi za hitnu eksproprijaciju zemljišta na kojem će biti izgrađena akumulacija Svračkovo na reci Rzav, a sredstva u vrednosti od 280 miliona dinara za realizaciju tog projekta biće obezbeđena iz Nacionalnog investicionog plana.

a 280 miliona dinara

Saša Dragin, ministar poljoprivrede naglasio je nakon jušerašnje konferencije Vlade Srbije, da je naloženo da se obezbede uslovi za hitnu eksproprijaciju zemljišta na kojem će biti izgrađena akumulacija Svračkovo na reci Rzav, a sredstva u vrednosti od 280 miliona dinara za realizaciju tog projekta biće obezbeđena iz Nacionalnog investicionog plana.

Zavod za javno zdravlje u Čačku svakodnevno kontroliše ispravnost vode i prema rečima Vesne Šumanov, načelnika Centra za higijenu i humanu ekologiju, voda je higijenski ispravna.

Novac za Rzav nije stigao do ugroženih opština

Novac za početak izgradnje akumulacije „Svračkovo“ na reci Rzav, kojom bi se obezbedilo bolje vodosnabdevanje pet okolnih opština, nije stigao na račun tih opština iako je početkom godine odobren iz Nacionalnog investicionog plana. Direktor Javnog preduzeća „Rzav“ Ljubo Lazović rekao je za agenciju Beta da su sredstva dodeljena Ministarstvu za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo za početak realizacije tog projekta, ali da nisu stigla do opština, niti na račun njegovog preduzeća.

Direktor Javnog preduzeća „Rzav“ Ljubo Lazović rekao je da je juče ujutru za 250.000 stanovnika tog dela zapadne Srbije smanjena isporuka vode za još 50 litara, što je više od polovine dosadašnjih potreba.
– Šest dana samo uspevali da isporučujemo po 400, a od jutros u mrežu ide samo 350 litara u sekundi, jer je nivo vode u reci smanjen za pet centimetara od obaveznog minimuma, koji iznosi 700 litara – kazao je Lazović.
Gornjomilanovački kraj je u maju i julu pogodilo jako nevreme praćeno obilnom kišom i gradom, a poslednjih nekoliko dana se taj deo Zapadne Srbije suočava sa velikom sušom.
Zamenik predsednika opštine Milisav Mirković rekao je da je zbog nestašice vode na vodosistemu „Rzav“ ugroženo čitavo područje, ali i da su velike štete pričinjene od nedavnog nevremena. Od nedavnih obilnih kiša potpuno su onesposobljeni lokalni putevi u rudničkom kraju i Brđanima i šteta je procenjena na više od 100 miliona dinara, a aktivirana su i brojna klizišta. Od grada su uništeni usevi na njivama u podnožju Suvobora. Najteža situacija je sa nestašicom vode sa Rzava, koja se delimično ublažava lokalnim vodovodima sa planine Suvobor.
Javno komunalno preduzeće „Vodovod“ iz Užica povećalo je protok vode iz akumulacije Vrutci kako bi se poboljšalo snabdevanje vodom u Čačku.
U Čačku su tokom proteklih dana učestale redukcije u vodosnabdevanju zbog umanjene isporuke sa vodosistema Rzav.
Nestašica vode najviše je pogodila dečje odeljenje bolnice u Čačku, izjavio je direktor Zdravstvenog centra Momčilo Spasić. On je objasnio da je dečje odeljenje smešteno na poslednjem, petom spratu bolnice, i da najmlađi bolesnici nemaju vodu, uprkos naporima čačanskog vodovoda da je posebno obezbedi zdravstvenim ustanovama. Spasić, koji je juče posetio to odeljenje, kaže da se voda doprema sa nižih spratova i tako se premošćuje nastali problem.
– Trajnije rešenje je ugradnja specijalnog hidroforskog sistema u bolnici koji bi vodu izbacivao na peti sprat, i na ovom problemu će se raditi – rekao je on.
JKP „Vodovod“ iz Užica juče je povećao protok vode rekom Đetinjom iz akumulacije Vrutci na 3.000 litara vode u sekundi što će preko pritoka doprineti povećanju nivoa vode Zapadne Morave kod brane u Parmencu, nadomak Čačka, kao važne akumulacije za vodosnavdevanje tog grada.
Direktor užičkog „Vodovoda“ Milomir Sredojević kazao je da je čačanski „Vodovod“ uputio molbu za povećanje protoka vode Đetinje.
Slična situacija sa vodosnabdevanjem iz Rzava dogodila se pre osam godina. Tada su Užičani na isti način pritekli u pomoć Čačanima. Za razliku od mnogih gradova u Srbiji Užice nema problem sa vodosnabdevanjem tokom leta. Užičani koriste 400 litara u sekundi iz akumulacije Vrutci koja se nalazi uzvodno na ulasku u kanjon reke Đetinje na 12 kilometara od Užica. Akumulacija Vrutci sagrađena je 1986. godine i njen kapacitet vode dovoljan je za snabdevanje Užica tokom naredne tri decenije sa proširenjem prozivodnje vode na 700 litara u sekundi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari