Četiri osobe su poginule, dok je više od sto zgrada srušeno ili teško oštećeno u seriji snažnih zemljotresa koji su pogodili severnu obalu indonežanske pokrajine Papua u noći između subote i nedelje, rekli su indonežanski zvaničnici. U zemljotresu je povređeno više osoba, a nekoliko zgrada je srušeno, javili su lokalni mediji. Potres se dogodio u 4 sata i 43 minuta po lokalnom vremenu (20 sati i 43 minuta po srednjeevropskom vremenu) na dubini od deset kilometara Zemljine kore.

Američki centar za geološka istraživanja saopštio je da je epicentar zemljotresa, jačine 7,6 stepeni, bio na oko 150 kilometara severoistočno od Manokvarija, u indonežanskom delu Nove Gvineje, i na dubini od 35 kilometara. Policija i vojska pomagali su stanovništvu da se domogne viših predela zbog upozorenja na cunami, koje je kasnije povučeno.

Tom zemljotresu prethodilo je više zemljotresa tokom noći, a uništen je jedan hotel (na fotografiji), iz kojeg su izvučene tri preživele osobe, i više desetina kuća. Papua, koja se nalazi u zapadnom delu ostrva Nova Gvineja, ima nešto manje od tri miliona stanovnika. Zemljotres je izazvao slab cunami koji je pogodio japansku obalu, ali nije naneo štetu, saopštila je japanska meteorološka služba. Zemljotres jačine od 7,0 do 7,9 po Rihterovoj skali smatra se veoma jakim i može izazvati tešku štetu u velikoj oblasti. Godišnje se u svetu dogodi prosečno po 18 zemljotresa te jačine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari