Četiri poginula radnika, niko odgovoran: Svi incidenti fabrike raketnih goriva u Leštanima 1Foto: Beta/Milan Obradović

Pre samo nekoliko dana preminuo je tridesetogodišnji radnik povređen u eksploziji u fabrici „EdePro“ u Leštanima, koja proizvodi rakete za protivgradnu odbranu. Ovo je već treći put da se u ovoj fabrici dešavaju incidenti.

Najnovija eksplozija se dogodila 27. aprila, prvobitno su dva radnika bila povređena, dok je jedan od njih dan kasnije podlegao povredama u bolnici.

Do požara je došlo u proizvodnoj hali fabrike pogonskih sistema za rakete. Za sada nije poznato kako je došlo do požara.

Krajem novembra 2021. godine u gore navedenoj fabrici se dogodila prva nesreća, koja je najverovatnije ujedno i najveća.

Tada je došlo do ogromne detonacije do koje je ustanovljeno da je došlo u magacinu površine od 240 metara kvadratnih u kome je bilo uskladišteno 500 raketa sa po 30 kilograma raketnog goriva.

Kako su građani u tom trenutku svedočili, esplozija se osetila u naseljima Leštane, Boleč, Vinča, Ritopek, Kaluđerica.

Na licu mesta poginula su dva radnika fabrike, dok je u bolnici podlegao povredama još jedan radnik, koji je prilikom eksplozije zadobio teške opekotine.

Još 16 osoba je povređeno prilikom detonacije, a oštećeno je i oko 70 okolnih kuća.

Nepune dve godine nakon prvog incidenta, odnosno u septembru 2023. godine, ponovo je došlo do eksplozije u istoj fabrici, ovog puta na mašini koja se bavi prozvodnjom goriva protivgradnih raketa.

Policija je tada preventivno zatvorila sve prilaze fabrici, od isključenja sa auto-puta Bubanj potok u smeru ka Leštanima i od Leštana ka Bubanj potoku.

Meštani je tog jutra probudila eksplozija, i kako su navodili, bili su u strahu, jer ovo nije prvi put da se desila eksplozija u ovoj fabrici.

Bojili su se, kako su naveli, da to može još koji put da se dogodi, jer je jako opasno da fabrika koja se bavi proizvodnjom protivgradnih raketa nalazi u gradu, što se nažalost ispostavilo kao tačno.

Iako su četiri radnika u ovoj fabrici za nepune tri godine izgubili svoje živote, za sada niko nije odgovarao, pored toga, za dve od tri eksplozije nemamo informacije šta ih je izazvalo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari