Strategija održivog razvoja opštine Tutin obuhvata period od 2013. do 2020. godine. Posle brojnih analiza određeno je pet strateška prioriteta na čijoj realizaciji će se raditi. Strateški prioriteti u tutinskoj opštini su: razvoj i očuvanje ljudskih resursa, unapređenje uslova za razvoj privrede, unapređenje stimulativnog ambijenta, odnosno razvoj infrastrukture, ruralni razvoj i turizam i prekogranična saradnja.


Nedovoljno iskorišćeni potencijali su ruralno područje i turizam i u tome tutinski stratezi vide šansu za razvoj jedne od najsiromašnijih opština u Srbiji. Prednost su im povoljan geografski položaj i prirodni resursi, ekološki zdrava sredina, četrdesetak udruženja farmera i zemljoradničkih zadruga, registrovana poljoprivredna gazdinstva, pogranično područje, kulturno-istorijski spomenici, evropski sertifikati za proizvodnju zdrave hrane, raznovrsno lekovito bilje i šumski plodovi.

Šanse postoje, ako da bi se iskoristile dug je i skup spisak onoga što mora da se uradi. Mora da se popravi loša putna i komunalna infrastruktura, da se poboljšaju prerađivački kapaciteti, osavremeni i nabavi mehanizacija, da se školuju kadrovi, jer u dvema srednjim školama nema obrazovnih profila koji bi mogli da „isprate“ realizaciju ovog strateškog prioriteta. Tutinska opština ima usitnjene i zapuštene posede, problem je plasman proizvoda na tržište, nedovoljno se koriste prirodni resursi, teritorija opštine nema dobru pokrivenost veterinarskim uslugama, proizvođači su nemotivisani, uslovi kreditiranja za pospešivanje poljoprivredne proizvodnje su nepovoljni, fond sitne stoke je smanjen, nema organizovanog otkupa šumskih plodova i lekovitog bilja i na seoskom području ne postoji kulturno-zabavni život.

Prepreke za realizaciju su brojne i pretnja su da se realizuje zamišljeno: nema deponije, niska je ekološka svest, velike su migracije na relaciji selo-grad, mladi su nezainteresovani, cene poljoprivrednih proizvoda su niske, problem je plasman robe, nedostatak finansijskih sredstava, visoke cene hrane za stoku, ali i nestabilna politička situacija. U tutinskoj opštini nastoje da striktno poštuju smernice iz ovog dokumenta za čiju uspešnu implementaciju je neophodno da se uspostavi odgovarajući institucionalni okvir koji uključuje sve nivoe vlasti i sve zainteresovane strane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari