Četiri sata bezuspešno birali čelnika 1Foto: Danas Online

Agencija za borbu protiv korupcije nije uspela da izabere novog predsednika, javlja B92.

Kako izveštava ta televizija, posle današnje skoro četvotročasovne sednice, gde je Ljiljana Blagojević, ranije pomoćnica ministra pravde Nikole Selakovića, važila za glavnog favorita, niko nije dobio potreban broj glasova.

B92 konstatuje da je posao Agencija od kontrole finansiranja političkih partija, preko provere imovine političara, pa do istrage sukoba interesa, a urednik rubrike društvo u listu Danas, koji je gostovao na ovoj televiziji, dodaje da je politika vema prisutna u radu ovog tela.

– Oni su se bavili uglavnom nižerazrednim funkcionerima, lokalnim. Nije bilo postupaka protiv više rangiranih funkcionera, nije bilo postupaka protiv ministara, protiv državnih sekretara – kaže Roknić.

Urednik u Danasu dodaje i da je četvoro kandidata na današnjem glasanju imalo veze sa Ministarstvom pravde dok je na njegovom čelu bio Nikola Selaković. Njegova naslednica Nela Kuburović negirala je te navode: „Nemaju veze sa Ministarstvom, zato što nisu zaposleni sada u Ministarstvu, i svako ko ispunjava uslove ima pravo da se prijavi na konkurs“.

Današnje izbore u Agenciji sproveo je Odbor sa samo šestoro članova, pošto troje već dugo ne prolazi skupštinsku proceduru. Jedna od onih koja već 22 meseca ne prolazi kroz skupštinsku većinu je i nekadašnja sudija Vida Petrović Škero.

Aleksandar Roknić konstatuje da „ta politička rampa neće biti podignuta“. „Najverovatnije i neće, pošto ona politički nije podobna. Pošto je žena profesionalac i naprosto zna da radi taj posao. Ona je bila godinama predsednica Vrhovnog suda i jako dobro poznaje zakone i između ostalog nije bila podložna političkom uticaju. Takav krnji sastav odbora Agencije će nastaviti da funkcioniše i u narednom periodu“, smatra Roknić. 

Pored Vide Petrović Škero, i dalje za članove Odbora Agencije za borbu protiv korupcije nije izabran ni kandidat udruženja novinara Živojin Rakočević, kao ni kandidat koga po zakonu predlaže predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari