Fond Evropski poslovi AP Vojvodine, realizacija dosadašnjih i budućih projekata, bile su glavne teme skupa u Rumi kojem je domaćin bila Regionalna razvojna agencija Srem.

U ime domaćina goste je pozdravio direktor Regionalne razvojne agencije Milan Mirić, o aktivnostima Fonda govorili su predstavnici ove asocijacije Andrija Aleksić, Mina Radmilović i Dražen Lovrić.

Među prioritetima Programa za Srbiju izdvojeni su održivi društveno-ekonomski razvoj, u okviru njega ekonomski razvoj, zaštita životne sredine, program Ljudi ljudima, i tehnička pomoć. Vrednost Programa za Srbiju od 2007. do 2011. godine je oko pet miliona evra, projektni partneri mogu biti državna i druga tela čiji je rad regulisan zakonodavstvom o javnim i privatnim preduzećima, a koje nemaju industrijski ili privredni karakter.

– Prerastanjem u Fond dobili smo i nova zaduženja, tu se pre svega misli na pripremu i inplementaciju projekata. Naša Vojvođanska inicijativa u Briselu vezana je za pronalaženje novih investicija. U okviru Dunavske strategije je Dunavski biro koji će se baviti već pomenutom problematikom. Zajedno sa Regionalnom razvojnom agencijom Srem imaćemo tri vrste obuke, i to besplatno. Najmanje projekata ostvareno je sa BiH, iz Srema je pristigao samo jedan,i to iz Sremske Mitrovice – istakao je Andrija Aleksić.

Dražen Lovrić je govorio o projektu Finansiranje putem EU fondova, i tom prilikom naglasio da je tokom ove godine iz Srbije i Vojvodine prošlo 148 projekata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari