Pre tačno četrdeset godina, nešto iza 20 časova, lunarni modul „Orao“ sleteo je na Mesec, a šest i po časova kasnije, vođa misije Apolo 11 Nil Armstrong postao je prvi čovek koji je kročio na jedini satelit planete Zemlje. Širom sveta danas će biti obeležen taj dan.

Armstrong je nakon izlaska iz lunarnog modula izgovorio čuvenu rečenicu da je reč o „malom koraku za čoveka, a velikom za čovečanstvo“. Nakon njega, tlo Meseca dotakao je i Edvin „Baz“ Oldrin dok je treći član ekspedicije Majkl Kolins kružio oko Meseca u komandom modulu. Na Zemlju su se vratili 24. jula. Ovaj događaj brojne osobe pokušavale su u prethodnih 40 godina da ospore kao lažan.

Nil Armstrong napuniće 5. avgusta 79 godina, živi povučeno u svom domu u blizini Sinsinatija i retko se pojavljuje u medijima. Predavao je na Univerzitetu Sinsinati i kasnije se upustio u vode biznisa. Majkl Kolins (78) takođe ne komunicira često sa novinarima, ali je napisao nekoliko knjiga o svemiru. Za sebe tvrdi da nije ni heroj ni slavna ličnost, ali kaže da mu je čast što je bio deo misije Apolo 11 iako, dodaje, nije imao „najbolje sedište“. Posle rada u NASA, vodio je muzej u Vašingtonu posvećen svemiru, a sada vreme provodi na relaciji Boston-obala Floride. Baz Oldrin mnogo je prisutniji u javnosti u odnosu na kolege. Nedavno je objavio knjigu „Veličanstvena pustoš„ u kojoj opisuje život posle leta i borbu s depresijom i alkoholizmom. Sada živi u Los Anđelesu i ima 79 godina, ali često putuje sa suprugom Lois. Pre sedam godina udario je mlađeg muškarca koji mu je tražio da se zakune na Bibliji da je hodao po Mesecu. To je bio njegov odgovor na sve tvrdnje da je sletanje zapravo snimljeno u pustinji Nevade. Povodom proslave 40 godina od sletanja na Mesec, Oldrin je izjavio da bi NASA sebi u budućnosti trebalo da postavi veće ciljeve, poput Marsa, jer je to mogući izvor života.

Na sajtu NASA, posetioci imaju priliku da zavire u lunarni modul „Orao“ kao i da poslušaju prenos komunikacije astronauta uživo na Mesecu i osmotre panoramu Mora tišine, mesta na koje je „Orao“ sleteo.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari