Posle sedam godina konačno će biti rešen problem meštana prigradskog sela Mramor čije je kuće uništilo klizište, saopšteno je juče iz kabineta gradonačelnika Niša Miloša Simonovića.


Gradonačelnik Simonović kazao je da će „zahvaljujući sredstvima Evropske banke za razvoj, ali i odlučnosti grada da se problem napokon u potpunosti reši“ porodice u Mramoru čije su kuće teško stradale usled klizišta, a građevinska inspekcija ih proglasila opasnim, dobiti „socijalne“ stanove. Stanovi za „četrdesetak“ porodica iz Mramora gradiće se u jednoj od lamela na Bulevaru Petra Aranđelovića u naselju Ledena stena. Na toj lokaciji od pola hektara biće izgrađeno ukupno 237 stanova prosečne površine 50 kvadratnih metara. Lokacija je komunalno opremljena, a grad je obezbedio sve potrebne dozvole.

Simonović je objasnio da će na sednici Vlade Srbije biti donet zaključak koji omogućava da se kredit Razvojne banke Saveta Evrope, koji je republika Srbija dobila za izgradnju stanova sa socijalno stanovanje, realizuje kroz program podrške građevinskoj industriji. – Nakon donošenja takvog vladinog zaključka, Gradska stambena agencija, koja je nosilac projekta izgradnje socijalnih stanova u Nišu, može da krene u proceduru za raspisivanje tendera i izbor izvođača radova za izgradnju 300 stanova u Nišu od ukupno 1.700 koliko će se graditi u Srbiji – rekao je on.

Od 2006. godine, kada su kuće u Mramoru počele intenzivnije da se ruše zbog klizišta, samo deset porodica dobilo je krov nad glavom. Ostalih četrdesetak čije su kuće proglašene nebezbednim za stanovanje, živi u iznajmljenim stanovima za koje dobija zakupninu od gradske opštine Palilula na čijoj su teritoriji. Građani Mramora su više puta protestvovali, navodeći da su ih država i grad zaboravili uprkos „obećanjima više ministara, gradskih funkcionera i drugih političara da će njihov problem biti urgentno rešen“. Uzalud su pozivali predsednika Srbije Borisa Tadića da poseti Mramor, a ministra Olivera Dulića da klizanje Mramorskog brda proglasi elementarnom nepogodom.

Mramorsko brdo, inače, klizi decenijama, a pre par godina je, čak, „zatvorilo“ put Niš – Merošina. Selo Mramor je ranije pripadalo opštini Merošina koja im je uredno izdavala građevinske dozvole za podizanje kuća. Beogradski Geozavod je 1987. godine zvanično ustanovio da zemljište u Mramoru klizi.

Nova opasnost

Stanovnici Mramora su se i ovih dana opet žalili da im kuće propadaju zbog velikog snega, strahujući da će se to pogoršati sa predstojećim topljenjem. I gradski Štab za reagovanje u vanrednim situacijama procenio je da zbog topljenja snega nekim delovima Niša preti opasnost od poplava, a da je od klizišta najugroženije Mramorsko brdo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari