Oko četiri stotine individualnih poljoprivrednih proizvođača iz opština Pčinjskog okruga praktično je uključeno u projekat „Unapređenja voćarstva“, koji finansira EU preko programa Progres sa 280.000 evra. Uzgajivačima voća iz Vranja, Vladičinog Hana, Surdulice, Bosilegrada, Preševa, Bujanovca i Trgovišta, koji su tokom cele godine učestvovali u edukacijama u sklopu ovog projekta, besplatno je dodeljeno 202.000 sadnica jabuke, šljive i višnje početkom ovog meseca. Stručni predavači iz poljoprivredne savetodavne službe „Agrozem“ i Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga održali su više predavanja o tome kako pravilno da postupaju sa sadnicama pre i posle sadnje i kako da zaštite voćnjake tokom zime. Do sada je održano devet različitih modula u sklopu edukacije poljoprivrednika na temu tehnika proizvodnje voća, upravljanja voćnjakom, standardizacije i pripreme biznis plana.

– Naučila sam mnogo o modernoj gustoj sadnji voćki, kao i sistemima zaštite od padavina. Kada uporedim svoj voćnjak sa oglednim zasadom, uviđam propuste koje sam dosad pravila, pa želim da savremenu tehnologiju primenim i na svom imanju – objašnjava Nevena Kostadinova, uzgajivačica voća iz Bosilegrada.

– U sklopu ovog projekta podignut je demonstracioni voćnjak na 1,2 hektara u selu Vrbovu, u opštini Vladičin Han, na kojem se izvodi praktična obuka. Ogledno dobro treba da približi voćarima sa juga Srbije savremen pristup u gajenju voća, koji podrazumeva primenu visokospecijalizovanog znanja u svim fazama proizvodnje. Ovaj zasad poseduje moderne sisteme za navodnjavanje „kap po kap“ i protivgradne zaštite. Osim ovoga, nabavljeni su i traktor, atomizer i plug za održavanje voćnjaka, koji će takođe biti na raspolaganju voćarima – navodi za Danas Mladen Cvetanović, programski asistent programa Progres.

U opštini Trgovište je protekle nedelje predato 35.740  sadnica jabuke, šljive i višnje za 73 individualna vlasnika budućih voćnjaka. Oni su tokom poslednjih šest meseci pohađali stručne obuke o modernim tehnikama proizvodnje voća, upravljanja voćnjakom, standardizacije i pripreme biznis plana. U ovom projektu učestvovala su ukupno 373 uzgajivača voća iz Vranja, Vladičinog Hana, Surdulice, Bosilegrada, Preševa, Bujanovca i Trgovišta.

Jug Srbije osamdesetih godina prošlog veka bio je poznat po plantažnim voćnjacima Poljoprivrednog kombinata Delišes iz Vladičinog Hana, Poljoprodukta iz Vranja, koji su posedovali i kapacitete za preradu. Delišes je sa robnom markom „hani“ bio među prvih deset proizvođača voćnih sokova, ali i voćnog koncentrata. U ovom kombinatu radilo je više od hiljadu radnika, a u međuvremenu preduzeće je otišlo u stečaj, a proizvodni pogoni i voćnjaci su zapušteni.

– Ovo je nova šansa za poljoprivrednike iz naše opštine, ali i celog juga Srbije, jer u Vladičinom Hanu pogon za preradu voća ima kompanija Nektar iz Bačke Palanke, što garantuje otkup celokupnog roda voća – kaže Goran Mladenović, predsednik Opštine Vladičin Han. Slično razmišlja i Vladimir Zaharijev, čelnik pogranične opštine Bosilegrad, jadajući se kako su požari prethodnih godina desetkovali prirodne zasade borovnice, ali sada voćari dobijaju novu šansu za proizvodnju koja može da bude isplativa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari