Makedonska opozicija tvrdi da su parlamentarni i predsednički izbori u nedelju, na kojima su pobedili VMRO-DPMNE i Đorđe Ivanov, bili nelegitimni, da su građani zastrašivani, kao i mediji, a glasovi kupovani.

OEBS kao da nema konzistentan stav, pošto se iz te organizacije čulo da je sve bilo regularno i da je za žaljenje što se Socijaldemokratski savez Makedonije ne miri s rezultatom, ali i da standardi nisu ispunjeni, da mediji nisu bili neutralni, a birački spisak verodostojan.

Opozicija je iste prigovore imala i 2011, kada je Nikola Gruevski (43) započeo treći premijerski mandat, ali se umirila. Zapadne agencije sada, uoči četvrtog mandata Gruevskog, ističu kako je premijer unapredio ekonomiju i uspostavio mir između Makedonaca i Albanaca. Gruevski smatra da je uspeh njegove VMRO-DPMNE uz koalicionu podršku 23 male partije, i njenog kandidata za predsednika Ivanova bio „velika, ogromna i jaka pobeda“, iako nije ostvarena željena apsolutna većina, pa je saradnja sa albanskom DUI neophodna. Ipak, u Skoplju se poslednjih godina ustalila praksa da albanska partija bude deo vladajuće koalicije.

U prilog tezi da je Gruevski uspešnom ekonomskom politikom u jednoj od najsiromašnijih evropskih zemalja još jednom pobedio navode se solidan ekonomski rast (prošle godine 2,5 odsto), nizak javni dug i porast stranih investicija. Ali nezaposlenost u Makedoniji iznosi 28,7 odsto.

Gruevski je ekonomista, školovao se u Bitolju i Skoplju, i prvi je Makedonac koji je devedesetih godina počeo da trguje na skopskoj berzi. Osnovao je i udruženje brokera. Kao ministar finansija (1999-2002) u vladi Ljupča Georgievskog uveo je PDV i sproveo fiskalizaciju. Gruevski je Georgievskog, uz snažnu proevropsku retoriku, na čelu VMRO-DPMNE nasledio 2003. Prvi put je za premijera izabran 2006. U to vreme Gruevski je bio najmlađi predsednik vlade u Evropi. Uprkos „evropskom putu“, napretka Makedonije ka EU i ka NATO nema zbog spora sa Grčkom.

Grci znaju da kažu da je tajna uspeha Gruevskog u nacionalizmu. Gruevski delom vuče poreklo iz sela koje je nakon Drugog balkanskog rata pripalo Grčkoj. Deda mu je poginuo kao grčki vojnik u ratu sa Italijanima 1940.

Idejni je tvorac projekta Skoplje 2014. vrednog, prema procenama, i do pola milijardi evra: arhitektonsku antikvizaciju glavnog grada Gruevski je objasnio potrebom rekonstrukcije zgrada srušenih u zemljotresu 1963, ali zamašnost projekta koji obuhvata izgradnju niza vladinih institucija, zgradu vlade u baroknom stilu, pozorište, arheološki muzej, mostove, fontane nasred Vardara i desetine spomenika poput onog Aleksandru Makedonskom, kritičare navodi da govore o iracionalnosti i nacionalističkom istoricističkom kiču.

Gruevski je u drugom braku, ima dve ćerke. Nekada se amaterski bavio glumom i boksom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari