Ambasada Francuske u Beogradu najavila je danas četvrto izdanje Ukusa Francuske za 21. mart 2018. godine, kada se širom planete u restoranima služi meni u čast francuske gastronomije.
Posle fantastičnog uspeha tri svetske „francuske“ večere, Francuska ambasada najavljuje događaj u Srbiji, pod pokroviteljstvom novog ambasadora Francuske Frederika Mondolonija.
Širom planete, restorani, od skromnih bistroa do najekskluzivnijih tačaka na gastronomskoj karti sveta, ponudiće svojim gostima za večeru više od 2.000 menija, piše u saopštenju.
Svaki majstor kulinarstva ima priliku da sastavi svoj meni, koristeći lokalne proizvode i tradiciju kao inspiraciju, a francuske ambasade u celom svetu podržavaju taj projekat.
Meni treba da bude inspirisan francuskom kuhinjom, a svaki kuvar koji želi da se priključi akciji osmišljava svoj meni „a la française“ držeći se tradicionalnog francuskog okvira, koji je ove godine nešto svedeniji u odnosu na prethodne i sastoji se od: bogatijeg aperitiva, glavnog jela, sireva, dezerta, vina i šampanjca.
Restorani, ali i bistroi i kafane iz celog sveta se samostalno prijavljuju organizacionom komitetu online, a međunarodni kulinarski žiri pravi selekciju i bira restorane koji ulaze u spisak zvaničnih gastronomskih tačaka koje učestvuju u globalnom projektu.
U prvom izdanju „Gout de France“ 2015. učestvovalo je pet restorana, u drugom 15, a 2017. 17 restorana iz Srbije, a globalno u 2.100 restorana i šefova u 150 zemalja, posluženo je 250.000 menija i dočekano 8.000 gostiju u 156 ambasada, piše u saopštenju i poziva na prijavu do 31. januara 2018.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.