Međunarodna grupa naučnika saopštila je da je najmanje četvrtina svih vrsta sisara u svetu u opasnosti od izumiranja. Izveštaj organizacije Međunarodni savez za očuvanje prirode, sa sedištem u Švajcarskoj, opisao je sumornu sliku stanja u kome se nalaze sisari u svetu.

Više od 1.700 naučnika iz 130 zemalja pet godina je prikupljalo podatke za svoj izveštaj u kome se kaže da broj sisara u svetu naglo opada. Predstavnik Međunarodnog saveza za očuvanje prirode Kreg Hilton Tejlor upozorava da je potrebno hitno preduzeti neku akciju.

– Ponovo smo procenili stanje svih sisara u svetu – gotovo pet i po hiljada vrsta. Studija je pokazala da ih je gotovo četvrtina većizumrla ili im preti izumiranje u bliskoj budućnosti – kaže Tejlor. Naučnici ističu da su krupni sisari najosetljiviji. Prema njihovom izveštaju, gotovo 80 odsto primata u južnoj i jugoistočnoj Aziji suočeno je sa nestankom.

Nekim delovima Vijetnama i Kambodže preti „sindrom prazne šume,“ jer neke vrste majmuna nestaju iz područja u kojima su nekada bile rasprostranjene. Među druge najugroženije vrste sisara ubrajaju se australijski torbar poznat kao „Tasmanijski đavo“ i „Kaspijska foka“. Stručnjak za sisare u Međunarodnom savezu za očuvanje prirode Žan-Kristof Vi tvrdi da su ljudske aktivnosti u najvećoj meri odgovorne za ova izumiranja.

– Nema sumnje da je uništenje prirodnih staništa najvažniji uzrok nestanka gotovo svih vrsta sisara – rekao je Vi. Naučnici ukazuju na to da se uništavanje staništa odvija širom tropskog pojasa, i u to ubrajaju uništavanje šuma u Aziji, Africi, Srednjoj i Južnoj Americi. Istovremeno, globalno zagrevanje ugrožava polarne medvede i druge vrste sisara na Severnom polu. Kreg Hilton Tejlor smatra da su ti, sve veći problemi, najzad počeli da privlače pažnju.

Naučnici upozoravaju da među mračnim vestima o opstanku živih bića na planeti ipak postoji tračak nade – kao što su dokazi da projekti za zaštitu i očuvanje zaista pomažu opstanku nekih vrsta. Kao primer, navodi se podatak da se vidre puštene u divlje predele zapadnog dela SAD i Meksika ponovo razmnožavaju. Slično je učinjeno sa divljim konjima u Mongoliji 1990-ih godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari