Iako je više puta istakla da se neće kandidovati na sledećim predsedničkim izborima, koji će biti održani 2016. u SAD, sada već bivša američka državna sekretarka Hilari Klinton bila bi favorit među demokratama za predsedničkog kandidata. Bar prema rezultatima istraživanjima javnog mnjenja u Ajovi – prvoj državi u kojoj se sprovode preliminarni izbori.


Prema podacima tog istraživanja, koje je nedavno objavio uticajni američki sajt Politiko, Klintonova bi dobila čak 58 odsto glasova demokratskih birača, daleko više od aktuelnog potpredsednika SAD Džoa Bajdena, koji bi osvojio 17 odsto, dok bi gradonačelnik Njujorka Endrju Kuomo dobio samo šest odsto glasova.

U prilog Klintonovoj ide i činjenica da je tokom svog četvorogodišnjeg mandata obišla 110 zemalja, prešla gotovo 1,5 miliona kilometara i provela 376 dana u inostranstvu. Time je oborila prethodni rekord državne sekretarke Madlen Olbrajt sa 98 zemalja. Njujork Tajms je nedavno pisao da ukoliko bi odlučila da se kandiduje za funkciju šefa države, Klintonova bi bila najbolje pripremljeni kandidat u američkoj istoriji, zbog boravka u Beloj kući, kao „prve dame“, obavljanja senatorske funkcije u Njujorku i četvorogodišnjeg mandata državne sekretarke.

U više navrata je, prema „Galup-u“ proglašavana ženom koja uživa najveće poštovanje na svetu. Tvrdnje bivšeg potpredsednika SAD Dika Čejnija i njegovih istomišljenika da bi bila bolji predsednik od Obame, Klintonova ocenjuje „irelevantnim“. „Već sam donela odluku. Smatram da Obama odlično obavlja svoj posao i to pod veoma teškim okolnostima“, ukazala je ona. Klintonova i Obama bili su 2008. rivali za predsedničku nominaciju Demokratske stranke, a nakon pobede na izborima, Obama ju je postavio na mesto državne sekretarke.

U politici je sve moguće, pa ne bi bilo iznenađenje da Klintonova ipak promeni mišljenje i odluči da se kandiduje kao predstavnik demokrata na sledećim izborima za šefa države. Do tada, kako je izjavila, želi da nadoknadi 20 godina manjka u spavanju. Na mestu državnog sekretara zamenio ju je senator Džon Keri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari