Aktuelna pitanja i problemi iz oblasti klavirske pedagogije i rada sa učenicima klavira mlađeg uzrasta razmatrana su juče na Okruglom stolu s temom „Pedagoška iskustva u radu s talentovanim učenicima“ na kojem su učestvovali profesori iz cele Srbije. Okrugli sto je bio uvod pred današnje održavanje četvrtog po redu Pijanističkog takmičenja „Slavenski“ u muzičkoj školi „Josip Slavenski“.


Takmičenje koje traje do ponedeljka, namenjeno je učenicima klavira najmlađeg uzrasta, koji pohađaju osnovnu muzičku školu, a organizovano je u nastojanju da se na ovaj način doprinese razvoju i afirmaciji naše klavirske pedagogije. Jedinstveno je i po tome što je poseban akcenat stavljen na predstavljanje klavirske muzike srpskih kompozitora, tako da je obavezan deo programa svakog mladog takmičara izvođenje bar jednog dela domaćeg autora.

Kao i prethodnih godina, na ovogodišnjem takmičenju „Slavenski“ učestvovaće stotinak mladih učenika muzičkih škola iz cele Srbije, a novina je da će ova manifestacija sada dobiti i međunarodni karakter dolaskom učenika muzičkih škola iz susednih zemalja: Slovenije, Mađarske, Crne Gore i Makedonije.

Uz nastupe učesnika takmičenja, razvrstanih po uzrasnim kategorijama, program Konkursa „Slavenski“ obuhvatiće i tri koncerta klavirske muzike: na otvaranju takmičenja, večeras u 20 sati, u svečanoj sali Muzičke škole „Josip Slavenski“ nastupiće novosadska pijanistkinja Maja Repić, koja će izvoditi kompozicije Frederika Šopena i Modesta Musorgskog. Za sutra je planiran resital klavirske muzike na kojem će učestvovati pijanistkinje Maja Vukobrat i Katarina Marić, a po završetku celokupnog takmičarskog programa, narednog vikenda, u subotu 21. maja, u svečanoj sali Muzičke škole „Josip Slavenski“ održaće se završni koncert na kome će nastupiti najuspešniji i najbolje plasirani takmičari.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari