Četrdesetak minuta trajala je prošlogodišnja velika operacija specijalne antiterorističke jedinice pripadnika „Tima 6“ američkih „Foka“, pod komandom CIA, čiji je cilj bila likvidacija Osame bin Ladena.

Epilog je poznat, detalji operacije biće izneti na svetlost dana 11. septembra, kada će, kako je najavljeno, biti objavljena knjiga pripadnika „Tima 6“ koji je učestvovao u operaciji. Autor, koji koristi pseudonim Mark Oven, pretočio je na papir sve ono što se događalo u trospratnoj zgradi opasanoj visokim zidom u blizini vojne akademije u severoistočnom gradu Abotabadu u Pakistanu.

U knjizi „Težak dan: Izveštaj iz prve ruke o misiji u kojoj je ubijen Osama Bin Laden“, Oven opisuje kako je među prvima iz svoje jedinice prešao prag vrata na trećem spratu Bin Ladenovog skrovišta.

Iako izdavač obećava da knjiga neće odati nijednu informaciju sa oznakom „poverljivo“, bezbednosni aspekti i politički tajming nesumnjivo već izazivaju polemike. Vojni zvaničnici Obamine administracije uveravaju da knjigu nisu pročitali, niti su povodom pisanja konsultovani ljudi iz Ministarstva odbrane i CIA, što je po pravilu nužan korak za sve bivše članove službe i špijune koji žele da pišu o tajnim operacijama. Bela kuća navodi da ne zna ništa o knjizi. „Danas smo preko štampe saznali da je u pripremi knjiga. Niti smo imali prilike da je pročitamo, niti znamo šta piše u njoj“, kaže Tomi Vetor, portparol Saveta za nacionalnu bezbednost.

To je i razlog za zebnje političkog i vojnog establišmenta da bi knjiga mogla da iznese nešto što nije za uši javnosti i poljulja status tajnosti koji važi za ovu antiterorističku grupu, o kojoj, zbog posebnih zadataka koje izvode, nema nikakvih tragova u zvaničnim dokumentima, a još manje u štampi. Knjiga bi mogla da otvori brojna pravna i politička pitanja za Obaminu administraciju. Koautor knjige, novinar Kevin Maurer, takođe ne želi da saopštava detalje.

Vašington post i Gardijan citiraju Ovena koji kaže da je knjiga „pravi zapisnik o najvažnijoj misiji u američkoj istoriji“. Prema rečima autora, knjiga govori o „momcima“ i njihovim žrtvama prilikom obavljanja posla, te da je delo napisano u nadi da će inspirisati mlade momke da se priključe „Fokama“.

Za sada nije poznato da li će CIA ili Pentagon preduzeti neke mere protiv autora ili pokušati da speče publikaciju. Pre dve godine Pentagon je pokušao da otkupi i uništi svih 10.000 kopija prvog izdanja knjige bivšeg zvaničnika obaveštajne agencije Ministarstva odbrane koji je pisao o operacijama u Avganistanu. Grupa penzionisanih operativaca i zvaničnika CIA uveliko vode kampanju protiv Baraka Obama i optužuju ga za otkrivanje tajnih detalja misije i žale se da je pripisao sebi previše zasluga za ovu operaciju.

„Crni“ operativci

Članovi „Tima 6“ američkih „Foka“ su „crni“ operativci. Deluju izvan vojnog protokola, vode operacije najvećih mogućih oznaka tajnosti i ne podležu nikakvim zakonima, čak ni međunarodnim. U slučaju da budu zarobljeni, zapisi o njima se retko ili nikako ne čuvaju. Osnivanje ovog tima zapravo je odgovor na fijasko prilikom spasavanja američkih talaca u Iranu 1980. Broj šest tim je dobio kako bi se zbunila tadašnja sovjetska obaveštajna služba, odnosno kako se ne bi znao tačan broj specijalnih jedinica u tadašnjim operacijama. Zvanično, nijedno ime ne vezuje se za članove ove specijalne jedinice, iako se veruje kako CIA iz svojih redova regrutuje najbolje za posebne misije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari