Američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) prikrivala je osam godina od Kongresa informacije o tajnom antiterorističkom programu, po naređenju bivšeg potpredsednika SAD Dika Čejnija, objavio je dnevnik Njujork tajms. Direktor CIA Leon Paneta obavestio je o tome krajem prošlog meseca odbore Kongresa za obaveštajne službe, izvestio je list.

„Izveštaj da je Čejni odlučio da se Kongresu zataji još neidentifikovani program povećao je tajanstvenost koja ga okružuje, što ukazuje na to da je administracija bivšeg američkog predsednika Džordža Buša dala visok prioritet tom programu i njegovoj tajnosti“, navedeno je u članku. Paneta, koji je okončao program kada je prvi put od svojih podređenih čuo za njega 23. juna, obavestio je narednog dana o tome, na odvojenim sastancima iza zatvorenih vrata, dva odbora Kongresa. Funkcioneri obaveštajne službe i Kongresa rekli su njujorškom dnevniku da je CIA pokrenula program posle terorističkih napada na SAD od 11. septembra 2001, ali da nikad nije postao operativan, kao i da nije povezan sa agresivnim metodama ispitivanja osumnjičenih za terorizam, niti s domaćim obaveštajnim aktivnostima. List je naglasio da nije uspeo da stupi u kontakt s Čejnijem.

Portparol CIA Pol Đimiljano odbio je da komentariše izveštaj o Čejnijevoj ulozi u prikrivanju informacija. „Nije praksa agencije da raspravlja o tome šta je rečeno na poverljivom brifingu“, rekao je on. „Kada je CIA upoznala direktora Panetu s tim pitanjem, preporučeno mu je da o tome obavesti Kongres. To je bio i njegov stav i smesta je preduzeo adekvatne mere“, istakao je Đimiljano.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari