Izostanak bilo kakve reakcije zvaničnog Beograda za vreme hrvatske vojne akcije „Oluja“ iznenadio je CIA, navodi se u dokumentima američke tajne službe sa kojih je skinuta oznaka tajnosti. Franjo Tuđman postao tvrdoglav nakon „Oluje“ i „besramno“ diplomatama izneo svoju viziju budućnosti regiona, piše se u dokumentima, a prenosi RTS.

Američka Centralna obaveštajna agencija je, kako prenose hrvatski mediji, bila otvoreno iznenađena izostankom bilo kakve reakcije zvaničnog Beograda za vreme hrvatske vojne akcije „Oluja“, navodi se u delu dokumenata biblioteke „Klinton“ i američke tajne službe sa kojih je skinuta oznaka tajnosti, a čije objavljivanje je najavljeno za početak oktobra.

U analizi CIA se navodi i da je tadašnji, ratni predsednik BiH Alija Izetbegović, verovatno s pravom strahovao da će Hrvatska pokušati da zadrži kontrolu nad osvojenim teritorijama u Bosni. Iz do sada objavljenih dokumenata zaključuje se i da su SAD bile neodlučne po pitanju priznanja samostalnosti bivših jugoslovenskih država, jer su strahovale kakve bi reakcije to moglo imati na terenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari