Američka Centralna obaveštajna (CIA) agencija saglasila se da Obaveštajnom komitetu Predstavničkog doma odobri pristup dokumentima vezanim za uništenje video snimaka o ispitivanju dvojice osumnjičenih terorista iz 2002, kao i da visokom pravniku agencije Džonu Ricu omogući da svedoči u ovom slučaju, saopštili su kongresni i obaveštajni zvaničnici.

Američka Centralna obaveštajna (CIA) agencija saglasila se da Obaveštajnom komitetu Predstavničkog doma odobri pristup dokumentima vezanim za uništenje video snimaka o ispitivanju dvojice osumnjičenih terorista iz 2002, kao i da visokom pravniku agencije Džonu Ricu omogući da svedoči u ovom slučaju, saopštili su kongresni i obaveštajni zvaničnici.
Ostaje nejasno da li će Hose Rodriges, šef tajne službe agencije koji je naredio uništavanje snimaka 2005, svedočiti u ovom slučaju. Zvaničnici navode da bi Rodrigesovo pojavljivanje pred Komitetom moglo uključiti složene pregovore povodom pravnog imuniteta u vreme kada Ministarstvo pravde i obaveštajna agencija preispituju da li je uništenjem video snimaka prekršen neki zakon.
Sporazum u najmanju ruku označava parcijalnu rezoluciju u sporu između Bušove administracije i Kongresa. Sukob je izbio u petak, kada je Ministarstvo pravde apelovalo na panel Predstavničkog doma da odloži svaku istragu koja bi mogla omesti istragu Ministarstva pravde i generalnog inspektora CIA. Ove nedelje administracija je nastojala da postigne kompromis. „Ministarstvo pravde je promenilo mišljenje i danas imamo razloga da verujemo da ćemo dobiti dokumenta“, izjavio je demokratski predstavnik Silvester Rejes iz Teksasa.
U pomirljivom saopštenju od srede uveče Brajan Rerhejs, portparol Ministarstva pravde, izjavio je da to Ministarstvo „nema želju da blokira bilo koju kongresnu istragu“ i da nisu savetovali CIA protiv saradnje s komitetom. Rerhejs je dodao da je i dalje zabrinut da bi kongresna istraga mogla uzrokovati „poništavanje prvobitnih intervjua sa svedocima, odlaganje ili uništenje naše dokumentacione kolekcije i loš uticaj na svaku buduću krivičnu akciju jer Kongres daje imunitet svedocima“.
Jedan obaveštajni zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman, izjavio je da bi dokumenta koja nose oznaku velike tajne uskoro mogla da budu dostupna bilo kome u Kapitol hilu ili u agenciji. Zvaničnik je takođe dodao da će Rico, aktuelni generalni savetnik u agenciji, biti spreman za svedočenje na saslušanju zakazanom za 16. januar. Kao visoki pravnik agencije već više od šest godina, Rico je igrao ključnu ulogu u raspravi da li bi snimke trebalo uništiti. Neimenovani zvaničnik je odbio da kaže da li će Rodriges svedočiti, a njegov advokat Robert Benet nije bio raspoložen za komentar.
Sadašnji i bivši obaveštajni zvaničnici izjavili su da su uništeni video snimci bili dokazi neprijatnog ispitivanja dvojice operativaca Al Kaide 2002. i prikazuju deo metoda koje su sprovodili CIA zvaničnici.
Njujork tajms juče je preneo da su u raspravu povodom predloženih uništavanja video snimaka umešana četiri visoka zvaničnika Bele kuće: Alberto Gonzaels, koji je služio kao savetnik u Beloj kući do početka 2005; Dejvid Adington, koji je bio savetnik potpredsednika Dika Čejnija a danas šef personala; Džon Belinger III, koji je do januara 2005. bio visoki pravnik u Savetu za nacionalnu bezbednost i Herijet Mejers, koji je nasledio Gonzalesa na mestu savetnika u Beloj kući.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari